Mener nordmenn og svensker blir favorisert. Foreslår VM i Nord-Finland

• Følg herrenes femmil klokken 13.30 i vårt VM-studio.

(Dagbladet): VM-arrangørene har fått mye kritikk for løypene i Falun. Løst føre, varierende forhold, snøvær, salting eller ikke salting har vært en snakkis i media.

Det hele toppet seg for kombinertgutta i går. Håvard Klemetsen mente det så helt latterlig ut, og at løypene fikk utøverne til å se ut som nybegynnere på ski.

Løypesjef Thomas Wassberg legger skylden på VM-programmet. Han mener det var umulig å ha bedre løyper.

Ikke utøvernes mesterskap

Kritikken har haglet fra alle kanter. Hjemmehåpet Marcus Hellner var ikke fornøyd etter 15 kilometeren. Sist ut er finske Matti Heikinen. Han mener løypene har gjort det til et mesterskap hvor det er de med best utstyr og ikke de beste som har kjempet om medaljer.

- Det har vært et VM i utstyr. Vi har kapasitet til å kjempe om medaljer, men uheldigvis så er ikke det utøvernes mesterskap, sier Heikkinen til Iltalehti ifølge svenske Expressen.

Finnen som ble verdensmester under Oslo-VM i 2011, mener Norge og Sverige har hatt en stor fordel takket være sitt store støtteapparat.

- Det er utøvere som har hatt fått medaljer de fortjener. Men det er flere som har fått medalje på grunn av sitt startnummer eller utstyr, sier Heikkinen som har en 16. plass fra Skiathlon som sitt beste resultat i Falun.

Ikke kunstsnø

Johan Olsson gikk inn til gull på 15 kilometer friteknikk fra et tidlig startnummer. Anders Gløersen var første norske ut og kapret bronsemedaljen.

På damenes 10 kilometer var det enorme forskjeller. Den norske smørerbussen bommet fullstendig, og beste norske havnet på en 22. plass. Vant gjorde Charlotte Kalla i suveren stil, mens den amerikanske duoen Jessica Diggens og Caitlin Gregg tok de øvrige medaljene. Sistnevnte ble ikke funnet god nok til USAs stafettlag bare dager senere. Hun hadde startnummer tre og en stor fordel takket være snøen som kom dalende ned etter at hun hadde startet.

Heikkinen gikk på det finske stafettlaget som sleit med dårlige ski, og endte på en skuffende 8. plass.

Heikkinen foreslår at VM avholdes på steder hvor det er kaldt nok til at bare naturlig snø bruker. Han slenger også ut forslag som to steder i Nord-Finland som mulige steder: Salla Naruska og Kittilän Pokka.