Märtha: – Fikk sjokk da jeg begynte på skolen


(Dagbladet): – Det var forvirrende å være sensitiv som barn. Jeg hadde en ekstrem greie på lukt, selv om jeg ikke har så god luktesans. Da jeg var liten reagerte jeg sterkt på lukter, som parfymen til mamma. Jeg har også problemer med parfyme i dag. Spesielt hadde jeg det da jeg jobba med fysioterapi. Jeg gikk nesten i bakken av kundene.

Det fortalte prinsesse Märtha Louise (42) til forsamlingen på Litteraturhuset i Oslo da hun i dag holdt foredrag sammen med Elisabeth Nordeng (46) på konferansen «Sensitiv og sterk i arbeidslivet».

Trekkplaster

Arrangørene står for en teori om at rundt en femtedel av befolkningen er mer sensitive for sanseinntrykk enn andre, og at dette ligger til grunn for forskjellige plager som depresjon og utslitthet. Konferansen har som mål å hjelpe folk å snu tilstanden til noe positivt, og prisen for å delta var 1 195 kroner.

Ifølge arrangør Lian Elisabeth Kirksæther var prinsessen og hennes engleskolepartner invitert på konferansen som trekkplaster fordi de skriver om støy i hverdagen i sin siste bok.

Mens Nordeng er særlig var for små lyder, kunne prinsessen fortelle at hun reagerer på lukter, og at hun kunne bli slått i bakken av duftende plastelina som barn.

Naturbarn

Märtha refererte til episoder der hun hadde fått «overload» og måtte trekke seg tilbake for å prosessere inntrykk. Ifølge prinsessen har oppveksten som en offentlig person vært ekstra vanskelig for henne som sensitiv.

- Det var ofte utfordrende å delta på offisielle tilstelninger da jeg var yngre. Det var jeg som skulle ta initiativ til samtaler. Sensitiviteten gjorde meg innadvendt og sjenert. Det takla jeg dårlig, og i mange år var jeg sint for at det måtte skje akkurat meg, sier hun.

Hun følte også at det var vanskelig å bli forstått og at hun «spilte håndball på en fotballbane.»

Å jobbe med hester ble et fristed i ungdommen, fordi hestene kommuniserer på andre måter enn ved ord.

- Jeg var et naturbarn. Da jeg begynte på skolen fikk jeg sjokk. Navigeringsverktøyene jeg brukte for å kommunisere med mennesker måtte jeg legge bort, fortalte hun.

- Jeg klarte meg bra på skolen, selv om jeg måtte legge vekk en stor del av meg som det har tatt mange år å finne igjen, sa prinsessen.

Et talent

Men de to foredragsholderne betonte også at det er mulig å bruke sensitiviteten som en styrke.

- Det var helt fantastisk den dagen jeg skjønte at jeg kunne jobbe med dette, og bli trygg som person blant mange mennesker, sier Märtha Louise.

- Det å være høysensitiv er et talent. Vi bare vokser ikke opp, og lærer oss å leve med det. Du er «på nett» hele tiden. Vi må forvalte det riktig. Det å ta dette talentet på alvor og si at jeg er høysensitiv og begynne å jobbe med energier er viktig, sier hun.

- For meg er det viktigste verktøyet å sette grenser. Fordi jeg tok inn så mye, var også jeg litt hos alle. Jeg var ikke samlet som person. Jeg tok ikke meg selv på alvor. Jeg betydde ikke noe. Det å kjenne meg i møte med andre var en ny opplevelse. Idet jeg klarte å få mitt rom, lytte til meg selv og kjenne mine følelser i møte med andre, minsket den evige strømmen som kom fra andre, sa hun.

- Vi trengs

Prinsessen understreket også at alle høysensitive mennesker er forskjellig, og advarte mot å bruke begrepet som en definisjon.

- Verden trenger mennesker som ser verden på en annen måte, og som tar inn alt det som skjer rundt oss. Vi trengs. Jo mer vi omfavner dette og aksepterer det, jo mer blir også vi akseptert, sier hun.

- Jo mer vi vet om dette, jo enklere blir det for unge høysensitive å vokse opp, legger Elisabeth Nordeng til.

Verken prinsesse Märtha eller Elisabeth Nordeng ønsket å uttale seg ytterligere til Dagbladet etter foredraget.

Wednesday, April 15th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments