Målingene i Storbritannia umulig å tolke: Dette har vi aldri opplevd før


(Dagbladet): I morgen går det britiske folk til urnene. De siste dagene og ukene har partilederne reist land og strand rundt i Storbritannia for å sanke stemmer.

Og det er ikke uten grunn at De konsevatives leder David Cameron og Labour-leder Ed Miliband desperat prøver å overbevise enhver stemmeberettiget om å bruke den på dem.

Det ligger nemlig an til å bli dødt løp mellom Storbritannias to største partier. På TNS’ måling fra i dag får De konservative en oppslutning på 33 prosent mens Labour får 32.  I YouGovs måling ligger begge partiene på 34 prosents oppslutning hver.

- Aldri sett før

Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, er i London for å følge valget. Mustad sier spenningen i hovedstaden er til å ta og føle på.

- Denne usikkerheten som råder har vi aldri opplevd før. Det er en veldig usikker stemning i forkant av valget. Jeg begynte å kommentere valg i Storbritannia i 1997, og siden da har det vært veldig forutsigbart, sier Mustad.

Den siste tellinga på antall seter i Underhuset basert på meningsmålingene, viser at De konservative sitter med 281, mens Labour har 271. Det gir i såfall første stikk til sittende statsminister David Cameron. Det å danne en regjering i Storbritannia er imidlertid ingen dans på roser, selv om du er største parti.

- Jeg tror De konservative får flest seter, og at Cameron får mulighet til å danne regjering igjen. Miliband kan også bli statsminister, hvis ikke De konservatives nåværende samarbeidspartner Liberaldemokratene har nok seter til å danne et flertall eller habilt mindretall med De konservative, går ballen videre til Miliband, forklarer Mustad.

BBC påpeker at både mediene, politikere og analysebyrået sliter med å tyde meningsmålingene, noe som gjør at mange forsøker å spå hva som skjer ved et resultat uten mindretall. Både David Cameron og Ed Miliband har oppfordret britene til å komme seg opp av sofaen og stemme.

Mustad forklarer det slik:

- Begge to har spilt på at det er det viktigste valget denne generasjonen deltar i. Det er både retorikk og et element av sannhet i det. Oppslutningen ved sist valg var på rundt 65 prosent. Jo flere som stemmer, jo mer i retning av De konservative og Labour går det, fordi folk velger trygt når de først kommer til urnene. Det er mange som sitter på gjerdet, og hvis de velger å stemme, er det større sannsynlighet for at de stemmer på de tradisjonelle partiene, sier han.

Kan endre valgsystemet

Ved forrige parlamentsvalg, sikret Liberaldemokratene seg 23 prosent av stemmene, og dermed 56 seter i Underhuset. Dermed inngikk de også i en koalisjonsregjering med De konservative, og partilederen Nick Clegg ble visestatsminister.

Storbritannia er imidlertid tradisjonelt et topartisystem, som med tida har fått flere mindre partier.

- Valgsystemet i dag diskriminerer de mindre partiene, og har diskriminert Liberaldemokratene i årevis. I år kan for eksempel Uavhengighetspartiet UKIP ende på en oppslutning på 15-16 prosentpoeng, men bare får to eller tre kandidater inn i Underhuset, sier Mustad.

Mustad åpner for at valgsystemet kan endres etter årets valg, et endringsforslag som ble forkastet i 2011.

Det er blitt åpnet for at Labour kan inngå et samarbeid med Scottish National Party og deres populære leder Nicola Sturgeon.

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg kom som et politisk stjerneskudd i 2010 og sjokkerte alle. I år har imidlertid meningsmålingen sett langt dystrere ut, og det har vært sannsynlig at Clegg kunne miste plassen sin i valgkretsen Sheffield Hallam. De konservative har imidlertid satt igang en storstilt redningsaksjon for at Clegg skal få beholde plassen sin, og har bedt tilhengere om å stemme taktisk.

- For at De konservative kan samarbeide med Liberaldemokratene, er de avhengig av at Clegg beholder setet sitt. Clegg er den som er nærmest koalisjonen, mens store deler av partiet lener mot venstre. Det er veldig mye taktikker i stemmegivningen, forklarer Mustad.

Uansett vil det bli spenning til siste slutt i valget i Storbritannia, og et svar får vi nok ikke før stemmene er talt opp fredag morgen.

Thursday, May 7th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments