- Listhaug styrer oss mot en økologisk katastrofe


(Dagbladet): Generalsekretær Christian Steel ved Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA), mener den norske landbrukspolitikken feiler totalt når det gjelder å sørge for at pollinerende insekter som humler og villbier ikke utryddes.

En tredjedel av alle villbier i Norge er allerede rødlistet. Det er en veldig alvorlig trend, som viser at politikerne har sviktet fullstendig og ikke tar dette på alvor, sier Steel til Dagbladet.

- Økologisk katastrofe

I Norge har 12 villbiearter ikke blitt observert de siste årene, og er trolig borte for godt, ifølge Steel. Samtidig er seks av de 35 humleartene som er registret i Norge oppført som utrydningstruet.

Steel mener regjeringens landbrukspolitikk er helt avgjørende for levevilkårene til disse pollinatorene, og at landbruksminister Sylvi Listhaug ikke tar ansvaret på alvor.

- Listhaugs manglende villbiepolitikk styrer oss mot en økologisk katastrofe, sier han til Dagbladet.

- Hun vil intensivere landbruket, noe som ikke bare vil føre til at mange mindre bruk vil måtte legge ned, men også at bønder vil legge om drifta til mer effektiv produksjon av store volum. Begge deler på bekostning av blomster – og bier, fortsetter han.

Han mener det er kortsiktig av Listhaug å fokusere på intensiv drift. Det produserer kanskje mer mat på kort sikt, men ikke på lang sikt – om pollinatorene blir borte, mener han.

- Blomsterrike kulturlandskap gror igjen når de ikke slås eller beites på. Slått og beite av ugjødslet, blomsterrik mark er tidkrevende og produserer ikke mat mest effektivt, men er likevel en livsviktig del av et bærekraftig landbruk fordi vi trenger de pollinerende insektene for å få produsert mat på de intensivt drevne arealene, sier Steel.

Sylvi Listhaug har ikke besvart Dagbladet henvendelser i denne saken i kveld. Det har heller ikke FrP’s landbrukspolitiske talsmann i stortingsgruppa, Morten Ørsal Johansen.

- Må snu tankegangen

Steel forteller at hans inntrykk er at landbruksministeren ikke er bevisst hvor viktig de pollinerende insektene er for matproduksjonen.

- Opp mot 30 prosent av maten vi spiser er avhengig av å bli pollinert av humler og andre villbier. Dette handler om selve livsgrunnlaget vårt, sier han.

Han mener politikerne nå må «snu tankegangen fra hva biene kan gjøre for landbruket, til hva landbruket kan gjøre for biene».

– De må legge til rette for at bøndene kan drive et landbruk der levevilkårene til de pollinerende insektene ivaretas. Dette ansvaret har de ikke tatt, og de tar det ikke nå, sier Steel.

- Må på agendaen

I Europa er situasjonen til de pollinerende insektene enda dårligere enn i Norge. En fersk rapport viser at 24 prosent av humlene er utrydningstruet, og at insektenes kapasitet til å bestøve avlinger har sunket med rundt fem prosent i perioden 2000 til 2010, som følge av at de stadig blir færre.

Steel tror at dersom ikke landbrukspolitikken i Norge endres, vil vi se samme utvikling i Norge de kommende åra.

– Listhaug ønsker å drive oss i den samme retningen som resten av EU. Å ta vare på villbiene og de andre pollinerende insektene må komme på den politiske agendaen. Det kan ikke bare være opp til hva den enkelte kan gjøre i hagene sine, eller hva den enkelte bonde gjør på dugnad på gården sin.

Dagbladet skrev fredag om bonden Per Oskar Ømren fra Råde i Østfold, som driver kløverproduksjon. Han forteller at hans avling er fullstendig avhengig av hvor mange humler som pollinerer åkeren i løpet av sommeren.

Monday, May 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments