Lille Makedonia har halvparten av Norges befolkning, men får likevel Putin til å skjelve


(Dagbladet): Vladimir Putin er under hardt press fra både Vest-Europa og USA, som har pålagt en rekke sanksjoner mot Russland.

Putin kritiseres sterkt internasjonalt både for hans økonomiske styring innenlands og for hans aggressive utenrikspolitikk, blant annet krigføring i Ukraina.

Alt dette ser ut til å prelle av på Putin, men har «lille» Makedonia – med litt over to millioner innbyggere – ut til å ha gjort presidenten og hans menn nervøse, skriver både Business Insider og Bloomberg.

I løpet av mai er Makedonia blitt rystet av protester mot den sittende regjeringen, og mot-protester fra regjeringens støttespillere.

Bakgrunnen for protestene var en lekkasje av lydopptak som angivelig avslørte at regjeringen planla valgjuks og forsøkte å dekke over et drap.

Nøkkelposisjon

De makedonske urolighetene kommer på et svært dårlig tidspunkt for Putin, som har gjort landet til en sentral del av sin strategi for å trenge seg inn på det sentraleuropeiske markedet.

Makedonia er nemlig ett av fire land Russland er avhengig av for å bygge en gassledning til Europa, og på den måten hente inn sårt tiltrengte inntekter.

- For å hjelpe Gazprom å nå det sentraleuropeiske markedet, har Russland jobbet for å legge en gassledning som går fra Hellas til Makedonia, Serbia og Ungarn. Disse fire landene er avgjørende for Russlands diplomatiske offensiv, har en ekspert uttalt til Bloomberg.

Makedonias statsminister Nikola Gruevski er en åpen Putin-støttespiller, og har kritisert vestens sanksjoner mot Russland. Ikke overraskende har Gruevski også vært positiv til Putins planer om å legge en gasslinje gjennom Makedonia.

Skylder på Vesten

Nå er Putin nervøs for hva urolighetene kan få av konsekvenser for hans strategi, og peker ikke uventet fingeren mot vesten.

Onsdag hevdet Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at urolighetene må ha blitt startet av krefter på utsiden av Makedonia, og anklaget Vesten for å forsøke og bidra til et kupp.

- De siste hendelsene i Makedonia kontrolleres åpenbart fra utsiden, sa Lavrov ifølge det statskontrollerte nyhetsbyrået TASS.

Uttalelser fra Russlands ambassadør til EU, Vladimir Chizhov, underbygger inntrykket av at Russland frykter hva som kan skje hvis situasjonen i Makedonia spinner ut av kontroll. Og at de skylder på vestlige krefter.

Saturday, May 23rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments