Liket som skylte i land ved kysten har vært en gåte. Nå er mysteriet løst


(Dagbladet): 2. januar i år ble det funnet et ukjent lik i en våtdrakt på Lista helt sør i Norge. 67 dager tidligere ble det gjort et tilsvarende funn på øya Texel i Nederland.

Kommende lørdag trykker Magasinet i Dagbladet en lengre dokumentar om det tragiske flyktningdramaet og hvordan det ble løst.

Etter at det nederlandske politiet klarte å spore våtdraktene til en butikk i Calais i Frankrike, har teorien vært at de omkomne var illegale flyktninger som forsøkte å svømme til England over Den engelske kanal. Dagbladet omtalte mysteriet den 13. februar.

Begge våtdraktene ble kjøpt samtidig av en kunde som betalte kontant. Flyktninger fra hele verden har strømmet til Calais ved Den engelske kanal i mange år. Målet er England. Over 2000 flyktninger bor i en uoffisiell flyktningleir som kalles «The Jungle».

Resultatløs etterforsking

Flyktningene forsøker ofte å gjemme seg inne i eller under lastebiler som er på vei til ferga over til England, eller skal gjennom tunellen under kanalen. Ifølge en undersøkelse avisa The Guardian gjorde i fjor, døde minst femten flyktninger fra Calais i 2014 under forsøket på å ta seg til England.

Verken politiet i Nederland eller Norge har til nå greid å identifisere likene som ble funnet i våtdraktene. DNA-profil og informasjon om funnene har blitt send ut gjennom Interpol, men har ikke gitt resultat.

Magasinet kjenner til at politiet i totalt fire land har vært involvert i saken siden oktober i fjor, da det første liket ble funnet.

Lette i flyktningeleir

Magasinet-journalist Anders Fjellberg og fotograf Tomm W. Christiansen har jobbet med saken i to måneder, og har nå funnet identiteten til en av dem.

-Han var en syrisk mann på 23 år, sier Fjellberg og Christiansen.

Etter å ha vært i flyktingeleiren i Calais i fire dager, kom Fjellberg og Christiansen i kontakt med en syrisk mann i England som hadde lett etter nevøen sin siden oktober i fjor da han ble borte fra Calais.

- Han fortalte om den unge mannen de lette etter, og det var så mange detaljer som stemte med våtdrakt-saken, at vi mente det var stor sjanse for at det var en sammenheng, sier Fjellberg.

- Tragisk

Magasinet hentet DNA-materiale både fra onkelen i England og den unge mannens nærmeste familie som nå bor i Jordan. DNA-materialet er blitt analysert både av ID-gruppa i Kripos og politiet i Nederland. Politiet i Nederland bekrefter at DNA-testene matcher med den døde personen som ble funnet på Texel i oktober i fjor. Familien er informert.

- Det er en tragisk sak. Familien har levd i usikkerhet i åtte måneder, og er naturligvis knust nå som alt håp er ute. Ifølge familien ble han meldt savnet til politiet i Calais allerede 15. oktober i fjor, sier Anders Fjellberg.

Magasinet har flere ganger vært i kontakt med politiet i Calais, men de har ikke kunnet svare på om de kjenner til saken. Familien sier de ikke har fått noe som helst informasjon fra politiet. Identiteten til den døde som ble funnet på Lista er fortsatt ukjent.

Les hele historien i Dagbladet Magasinet på lørdag.

Thursday, June 11th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments