- Lik fraktes ut av ruinene


(Dagbladet): Det er gått 17 dager siden det kraftigste jordskjelvet på over 80 år rammet Nepal, og over 8000 mennesker mistet livet. Nå har et nytt kraftig skred med styrken 7,3 rammet områder nord i landet.

- Bygninger har kollapset i Choutara. Lik blir tatt ut av ruinene, skriver IOM Asia på Twitter.

Så langt er det meldt om 19 døde og 1000 skadde, ifølge innenriksdepartementet.

- Den største bekymringen framover er å komme seg fram til de verst rammede områdene, sier Lucy Beck fra Care til Dagbladet. Hun er nå i Katmandu.

Like ved Mount Everest

Skjelvets episenter ligger like ved Mount Everest, 68 kilometer fra byen Namche Bazar. Rystelsene kunne føles så langt unna som i den indiske hovedstaden Delhi og i hovedstaden i Bangladesh, Dhaka, melder BBC. Nepal ligger oppå jordplategrenser og derfor er svært utsatt for skjelv.

Pasientene kommer nå inn til feltsykehuset til Røde Kors i Choutara. Der er det meldt om flere omkomne.

- Det er skader i området hvor feltsykehuset er, og det er flere skadde og omkomne. Våre delegater er uskadd og sykehuset er i orden, og de jobber nå på spreng med å behandle skadde, sier kommunikasjonsrådgiver Nicole Portheim i Røde Kors til Dagbladet.

1,7 millioner barn er i akutt behov for humanitær hjelp etter det forrige jordskjelvet, sier UNICEF.

- Vi sitter ute og det føles som jeg er på en båt med høy sjø som etterskjelv rammet. Vi tenker på alle barn i Nepal som allerede har vært gjennom altfor mye. Vi er svært bekymret for virkningen dette nye skjelvet kan ha på barn som allerede er svært sårbare, sier Rose Foley fra UNICEF, som er i Nepal.

Han sier de i første omgang må prioritere å redde liv.

- Vi må få ut medisiner, mat, rent drikkevann og hygieneartikler til barna og familiene deres, sier Foley.

Skjelvet føltes langt borte

I Nepals hovedstad Katmandu sprang folk ut av bygninger i redsel for at de skulle rase sammen.

- Folk har ferskt i minne hva som skjedde for to uker siden, så mange er ganske redde nå. To av mine kolleger begynte å gråte og skrike da skjelvet kom, sier rådgiver Korina Szkudlarek i Redd Barna, som nå befinner seg i Katmandu.  

Szkudlarek befant seg i sjuende etasje da skjelvet startet .  

- Vi måtte finne et sted å gjemme oss. Jeg fant et sted under et metallbord som er skrudd fast i gulvet. Jeg kom meg under der, beskyttet hodet og holdt meg fast i bordbeina. Det føltes som skjelvet varte altfor lenge, sier hun til Dagbladet.

Det andre skjelvet

Skjelvet oppsto i en dybde på 10 kilometer under bakken, og kommer få uker etter at et skjelv med en styrke på 7,8 tok livet av over 8.000 mennesker.

- Vi hadde et møte i fjerde etasje da bakken begynte å riste og bygningen begynte å svaie fram og tilbake, så vi nesten ble svimle. Vi løp alle ut og samlet oss på gata. Selve skjelvet varte i nesten to minutter og det var også etterskjelv. Mange av våre ansatte dro hjem for å sjekke om familien hadde det bra. Vi venter fortsatt på å slippe inn i bygningen igjen. Det var nettopp et stort etterskjelv.

Det er ennå ikke klart hvor hardt rammet områdene rundt episenteret er rammet av skjelvet.

- Sindhupalchok var allerede en av de hardest rammede områdene etter forrige jordskjelv. Hele landsbyer ble jevnet med jorda og veiene blokkerte. Nå blir det enda vanskeligere å nå fram til de som er hardt rammet, sier Beck.

Tuesday, May 12th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments