Lider hver dag: 70 år etter atombomba viser han fram skrekksårene


(Dagbladet): I dag – 9. august – er det nøyaktig 70 år siden plutoniumsbomba «Fat Man» ble sluppet over japanske Nagasaki.

Sumiteru Taniguch (86) overlevde det amerikanske angrepet. Men i 70 år har han fått kjenne smerten hver eneste dag. Store arr på ryggen og tre halvt råtne ribbein preger den gamle japaneren.

- Samtidig som folk rundt meg døde, levde jeg. Folk sier at jeg overlevde, men jeg vil si at jeg ble holdt i live. Jeg lider fortsatt, sier Sumiteru Taniguch ifølge BBC.

Brevbud

6. august 1945 slapp det amerikanske bombeflyet Enola Gay uranbomben «Little Boy» over Hiroshima. Bomben detonerte 580 meter over byen.

Tre dager senere smalt det i Nagasaki. Denne bomba var kraftigere, men på grunn av geografien i området forårsaket den mindre ødeleggelse. I Nagasaki anslås det at 40 000 mennesker døde umiddelbart, og 50 000 til 80 000 totalt, ifølge NTB.

Sumiteru Taniguchi var 16 år og jobbet som brevbud. Et fryktelig smell og enorme krefter kastet ham av sykkelen. Da var han omtrent 1,6 kilometer fra der bomba «Fat Man» detonerte, skriver Independent.

Seks dager senere kapitulerte Japan. Men kroppen til Taniguchi har holdt det gående i 70 år til.

Etter angrepet forteller 86-åringen at han vandret rundt i tre dager. Han følte en fillete klut henge ned langs ryggen, skuldre og armer. Det var var egentlig ikke en klut, men hans egen hud.

De neste 21 månedene måtte han ligge på magen.

- Slutt

Under behandlingen for de brutale brannskadene gikk han inn og ut av bevissthet. Og arrene tok han med seg videre – japaneren viser nå fram den forferdelige realiteten som overkroppen viser. På grunn av at ribbeina konstant presser mot lungene, sliter 86-åringen med pusten.

Nå er Taniguchi en del av en overlevelsesgruppe etter Nagasaki-angrepet som kjemper en kamp mot atomvåpen.

- Jeg håper dette blir slutten, sier han.

Kritikk

Forsvarspolitikken til Japans statsminister Shinzo Abe ble kritisert under seremonien som markerte at det er gått 70 år siden USA slapp en atombombe over byen Nagasaki, melder NTB.

Klokkeklang og ett minutts stillhet markerte søndag tidspunktet for atomeksplosjonen, på samme måte som i Hiroshima tidligere denne uken.

- Jeg fornyer vår målsetting om å lede den globale innsatsen for atomnedrustning, sa statsminister Shinzo Abe i sin tale under seremonien i Nagasakis fredspark.

Flere titusen mennesker, blant dem overlevende etter atomangrepet og gjester fra over 70 land, var til stede. Det var også Nagasakis ordfører Tomihisa Taue, som benyttet sin tale til å kritisere Abe, ifølge BBC.

Statsministeren vil åpne for å sende japanske soldater på utenlandsoppdrag, og kritikere mener dette vil være i strid med Japans pasifistiske grunnlov. Taue sa i sin tale at statsministerens forslag om å endre forsvarspolitikken har ført til stor uro.

Rundt 260 000 mennesker overlevde bombene som rammet Japan. Ble man godkjent som en offisiell overlever av bombene hadde man krav på kompensasjon i form av et månedlig beløp, gratis legesjekk og begravelse på statens regning.

Sunday, August 9th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments