Leter i «Jungelen» etter svar på norsk dykkermysterie

Dagbladet skrev 13. februar om dobbeltmysteriet som opptar politiet i Norge og Nederland.

To lik, skylt på land 570 kilometer fra hverandre, funnet med 67 dagers mellomrom, i samme type våtdrakt. Den ene ble funnet på øya Texel i Nederland 27. oktober, den andre ble funnet i strandkanten på Lista i Vest-Agder 2. januar.

Politiet står med svært få sikre spor i saken. Dykkerdraktene ble kjøpt i samme sportsbutikk i den franske havnebyen Calais i oktober. Politiet i Nederland mener de to avdøde var illegale innvandrere som har forsøkt å svømme eller padle over Den engelska kanal, fra Calais til Storbritannia.

- Skamfull situasjon

Havnebyen Calais ligger der Den engelske kanal er på det smaleste. Det er bare 34 kilometer over til Dover på den andre siden.

Det har gjort at byen også har blitt destinasjon for flyktninger som forsøker å ta seg over til England.

For tiden er det rundt 2300 flyktninger som bor i provisoriske camper i og rundt Calais, ifølge franske myndigheter. I Calais bor de i kummerlige forhold, i provisoriske teltcamper utendørs. UNHCR beskriver situasjonen som «en skamfull situasjon i hjertet av Den europeiske union».

Siden 2011 har antallet som forsøker å ta seg over til England økt år for år. Mange tar stor personlig risiko for å komme seg over sundet.

The Guardian
skriver at minst 15 flyktninger døde i forsøket på å ta seg fra Calais til England i 2014.

De fleste forsøker å komme seg ombord i lastebiler som skal igjennom den undersjøiske tunnelen, eller ferjer som skal over sundet. Men enkelte forsøker selv å ta sjøveien over kanalen. I tillegg til tidvis sterk vind og kaldt hav gjør også sterke strømmer og stor skipstrafikk  slike forsøk farlige.

Leter blant flyktningene

Talsmann for politiet i Nederland, Ed Kraszweski, sier til Dagbladet at de fortsatt etterforsker saken, blant annet i flyktningemiljøene i Calais.

De provisoriske teltghettoene som huser flyktningene, går under tilnavnet «Jungelen».

- Politiet har vært i Calais sammen med fransk politi og gjort rundspørringer blant flyktningene, men det ga ikke resultat. Flyktingene kommer og går, og kjenner lite til hverandre, sier Kraszweski.

Politiet har også avhørt butikkpersonalet der våtdraktene ble kjøpt.

- Det er ingen overvåkningsbilder, og de betalte våtdaktene med kontanter, så det er en «dead end», sier Kraszweski.
 
Kripos, som håndterer likfunnet som ble gjort på Lista i Vest-Agder, har sjekket likfunnet mot alle savnetregister, og sendt DNA-profilen ut. De får stadig svar fra andre land, der svarene på DNA-profil er negative.

Friday, February 20th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments