Latterliggjøres for bildene som viser de politiske forskjellene. Men et av dem viser bare halve sannheten


(Dagbladet): På torsdag går hele Storbritannia til valgurnene i det som av flere har blitt omtalt som et «av de mest spennende valgene i Storbritannias historie».

Også i år virker det til at økonomien blir det som veier tyngst når britene skal velge seg en leder for de neste fem årene, og her står Labours Ed Miliband og David Cameron på to forskjellige fronter.

Noe de to bildene øverst i saken illustrerer godt, men én av dem faller litt igjennom.

«Snobb»

Statsminister Cameron ble langt på vei latterliggjort da det dukket opp bilder av ham der han spiser en pølse i brød med kniv og gaffel. Britisk presse lot naturlig nok ikke muligheten gå fra seg til å framheve det faktum.

«Statsministeren er tydeligvis så stolt av å være snobbete at han var tilfreds med å spise ei pølse i brød med kniv og gaffel foran et helt kobbel av fotografer», skriver Daily Mail.

Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, sitter og venter på flyet sitt til London når Dagbladet ringer ham.

- Dette er et bilde som handler om klasseforskjeller. Her tegnes det et bilde av Cameron som den «poshe» overklassegutten, sier han.

Dette var igjen et bilde som kom kort tid etter at den politiske rivalen Miliband hadde hatt en noe uheldig fotoseanse med en et bacon-smørbrød, og både journalister og eksperter spekulerte i om bildet ble tatt for å distansere Cameron fra «mannen i gata»-stempelet.

- Veldig veldig latterliggjort

Miliband, som selv lanserer seg selv som en «arbeidernes mann», gjorde et forsøk på å vise velgerne at han ikke lever et liv i overflod, og ble på BBC portrettert sammen med kona på et lite kjøkken hjemme hos seg selv med en kopp te.

Det som derimot ikke kom fram av reportasjoen var at dette var Miliband-familiens andre kjøkken, noe som ble avslørt på Twitter av gudmoren til et av parets barn.

- Han ble veldig veldig latterliggjort. I ettertid var ordlyden «Hva er dette?! Har han ikke mer politisk kløkt så bør han la være å stille opp på slike reportasjer», sier Mustad.

Han sier videre at han ikke synes Miliband har lykkes nevneverdig med å selge seg selv som en «mannen i gata».

- Han har trukket seg enda lenger opp på venstresiden, men som en «folkets mann» synes jeg han har falt fullstendig igjennom. Ikke bare i form av det nevnte bildet, men han klarer ikke å virke troverdig når det kommer til å ta arbeidernes bekymringer på sine skuldre og å lette på den vanskelige økonomiske situasjonen, sier han.

- Ikke tilpasset en koallisjon

De siste fem årene siden valget i 2010 har britene måttet finne seg i å leve med en koallisjonsregjering – den første siden før krigen. Det har ikke bare vært en positiv erfaring.

- Det politiske systemet i Storbritannia er ikke tilpasset en koallisjon. Det langt større sprik i landskapet og langt flere partier enn det som ligger til grunn for topartisystemet som gjennomsyrer hele Westminster, sier Mustad.

Men selv om de to partilederne lanserer seg selv som veldig forskjellige, er ikke forskjellen i den økonomiske tankegangen så voldsomt stor om vi skal tro Mustad.

Storbritannia ble truffet hardt av finanskrisen i 2008 og 2009, og under Cameron har britene snørt inn beltet og spart for å komme ovenpå igjen.

- De konservative har vært flinke til å påpeke at det er Labour som har skuslet bort pengene deres. Fra 2010 til 2015 har de kuttet enormt i offentlige utgifter, noe de akter å fortsette med. Miliband har sagt at han akter å bremse innsparinga litt, men partiet hans scorer samtidig lavt på meningsmålingene når det kommer til økonomisk styring, sier Mustad.

«Klin umulig»

Det ser etter alle solemerker ut som om ingen av partiene vil få flertall alene denne gangen heller, og det går mot fem nye koallisjonsår på den andre siden av Nordsjøen.

Mustad sier at det «klin umulig» å si noe konkret om hvordan det ender når stemme er talt opp, men har likevel en liten spådom.

- Jeg tror De konservative blir størst. Da blir det opp til Cameron å komme med førsteutkastet til et regjeringsforslag, men jeg vet ikke om Liberaldemokratene tør fem nye år i regjering med tanke på hvor stor del av oppslutningen de har mistet. Da kan Cameron plutselig stå der uten noen sterk allianse, og Miliband kan få muligheten. De har langt flere allierte, sier Mustad.

Ingen av de to statsministerkandidatene har imponert Mustad nevneverdig i valgkampen. En som derimot har det er 44 år gamle Nicola Sturgeon, leder for Det skotske nasjonalistpartiet.

- Hun må rett og slett lovprises. Jeg er virkelig imponert over det hun har fått til, sier han.

Monday, May 4th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments