Lærte å skyte med armbrøst hos dømt terrorist

(Dagbladet): Det er lite informasjon som er kjent om Frankrikes mest ettersøkte kvinne, Hayat Boumeddiene (26), kjæresten til gisseltaker Amédy Coulibaly og den eneste av de antatt fire involverte i terrortragedien i Frankrike som ikke er skutt og drept av politiet.

Men noen drypp har kommet ut:

Bodde hos ham

Hun er kjæresten til Coulibaly, de to flyttet sammen i 2010, og Boumeddiene skal ha vært med kjæresten da han besøkte den terrordømte radikalisatoren Djamel Beghal mens han satt i husarrest.

Det har kommet motstridende meldinger om hvorvidt de to var kjærester eller gift, men hun holdt til i hans leilighet mens han satt inne, og omtales av fransk politi som bevæpnet og farlig.

På frifot

Hennes medvirkning til terrorangrepene er ikke kjent, men ifølge CNN kom hun seg unna samtidig med at flere gisler løp ut av butikken.

Disse opplysningene er ikke bekreftet.

- Brødrene Kouachi er venner med de personene som nå har tatt gisler i kosher-butikken. Amedy Coulibaly og Hayat Boumedienne er kjærester, og er altså de som har gisler i kosherbutikken, sa en fransk politikilde, som bare ville gi fornavnet sitt, Gravier, til Dagbladet tidligere i dag.

Besøkte kjent terrorist

I avhør med fransk terrorpoliti i 2010, fortalte Boumeddiene at hun og kjæresten hadde vært på besøk hos den dømte terroristen Djamel Beghal, og at de lærte å skyte med armbrøst.

Beghal beskrives som mentoren til både Coulibaly og den ene av terrorbrødrene, Cherif Kouachi.

Han har sonet for å planlegge et terrorangrep mot den amerikanske ambassaden i Paris, og skal ha besøkt Osama bin Laden i Afghanistan, hvor de planla et selvmordsangrep.

Beghal skal også være hjernen bak fluktplanene til Ait Ali Belkacem Smaïn. Amédy Coulibaly ble i 2013 dømt for medvirkning til dette fluktforsøket, skulle dermed ha sittet i fengsel nå. Trolig var det varetektstiden som gjorde at han likevel var på gata.

- Beghal er en klassisk al-Qaida-figur. Han var en av de første som dukket opp og prøvde å gjennomføre aksjoner etter 11. september, sier den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp til Dagbladet.

- Med i IS

NTB melder fredag kveld at Amedy Coulibaly – som holdt gisler fanget i Paris – fortalte TV-kanalen BMF TV at han samarbeidet med brødrene Kuoachi og var medlem av IS.

Alle de tre ble drept da politiet stormet butikken der Coulibaly holdt gisler og trykkeriet der brødrene som hadde angrepet redaksjonen i Charlie Hebdo, hadde forskanset seg fredag.

Colibaly fortalte TV-kanalen ved 15-tida fredag at han er medlem av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), og at han samarbeidet med brødrene.

Samarbeidet

TV-kanalen skal også ha snakket med en av Kuoachi-brødrene fredag morgen. De fortalte at de var sendt og finansiert av Al-Qaida. Det har politikilder i Frankrike også bekreftet overfor Dagbladet fredag.

- De skulle ta Charlie Hebdo, jeg skulle ta politiet, sa Coulibaly til kanalen.

Ifølge TV-kanalen ringte terroristene selv for å snakke med redaksjonen. Opplysningene er ikke bekreftet.

al-Qaida: – Vi står bak

Et medlem av terrorgruppen al-Qaida i Jemen sier at den står bak angrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, melder NTB.

Al-Qaida-medlemmet sier i en uttalelse til nyhetsbyrået AP at gruppens ledere «styrte operasjonen og har valgt ut målet med omhu».

Han sa at angrepet var i tråd med Osama bin-Ladens advarsel til Vesten om «konsekvensene ved gjentatt blasfemi mot muslimske helligdommer» og at angrepet var for å hevne profeten Muhammeds ære.

USA opplyser at Kouachi-brødrene sto på landets flyforbudsliste og at Said Kouachi (34) hadde tilbrakt noen måneder i en al-Qaida-treningsleir i Jemen.

Ifølge etterretningskilder fikk han militær trening av al-Qaida i Jemen (AQAP) så sent som i 2013, der han blant annet lærte å bruke skytevåpen.

Friday, January 9th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments