Kunne fikset tunnelene uten å ramme trafikken


Da det ene løpet av Smestad-tunnelen på ring 3 i Oslo ble stengt mandag kveld markerte det starten på fem år med kø i Oslo-trafikken.

Men bilistene i hovedstaden kunne unngått de lange køene i rushtrafikken om vegvesenet hadde valgt en annen løsning, og gjort oppgraderingsarbeidet på kvelder, netter og i helgene.

Det er en ny tunnelforskrift med en felles europeisk standard som utløser at dette arbeidet starter opp nå. Norge har frist til 2019 på å oppfylle et sett sikkerhetskrav. Hadde Vegvesenet bestemt seg for å bare gjøre det nødvendigste for å oppfylle disse nye kravene, hadde trafikken stort sett kunnet gått som normalt på dagtid i ukedagene.

- Vi hadde ikke klart dette på mye kortere tid, men vi kunne klart oss med hovedsakelig natte- og helge-stengning, og holdt åpent om dagen, sier prosjektleder Hilde Ulvik i Statens vegvesen.

Dårlig løsning

Men hun mener dette hadde vært en mye dårligere løsning på sikt.

- Når vi stenger en Oslo-tunnel, så er det til så stor ulempe for trafikantene at da gjør vi mye mer. Vi bytter hele veioverbyggingen, bytter veidekke og masser flere meter ned. Vi bytter også all betong i vegger og tak, sier Ulvik.

Det er alt dette tunge vedlikeholdet som gjør at tunnelene i Oslo må holdes stengt i månedsvis. I Smestad-tunellen skal arbeidene pågå i ett år og til høsten starter arbeidene i Granfoss-tunellen noen kilometer lenger vest. Der skal arbeidene pågå til 2017.

Det som skal til for å møte de nye karvene fra EU bare en liten del av det samlede arbeidet – særlig på Smestad.

- Med den type installasjoner som tunnelforskriften pålegger, så klarer du å åpne tunnelen igjen om moringen. Kabler, rør, ventilasjon og kameraer er en liten del av prosjektet på Smestad. Men når du skal ta tungt vedlikehold er det ikke noe å kjøre på. Da er hele veidekket borte mens du arbeider, sier Ulvik.

25 år

Hvis Statens vegvesen ikke hadde bestemt seg for å ta det tunge vedlikeholdet nå, kunne bilistene fått seg en ubehagelig overraskelse.

- Da måtte vi kanskje inn igjen om kort tid, og vi kunne kommet i en situasjon der vi måtte stenge uplanlagt. Og det er alltid være enn å stenge planlagt, sier hun.

Med det tunge vedlikeholdet er derimot planen at tunnelen skal holde i minst 25 år før det blir nødvendig med ny rehabilitering.

Omkjøring

Det finnes ikke omkjøringstraseer for all trafikken som bruker tunnelene, og derfor blir det mer kø. Når to kjørefelt i tunnelen stenger, kan en tur mellom Sinsen og Smestad – en strekning på en snau mil – ta opptil fire timer, viser beregninger.

For å lette situasjonen noe for kollektivtransport og utrykningskjøretøyer, er det innført restriksjoner på elbiler i kollektivfeltene: Langs ring 3 kastes de ut, mens det må være minst to personer i bilen for at elbiler skal få bruke kollektivfeltet på E18 mellom Sandvika og Filipstad i rushtiden.

Monday, June 1st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments