Kong Harald i tårer da Johan Martin Ferner ble bisatt

(Dagbladet): Prinsesse-ektemannen Johan Martin Ferner ble stedt til hvile i dag.

Bisettelsen fant sted i Holmenkollen kapell klokka ett, med store deler av kongefamilien til stede.

Prinsesse Astrid, fru Ferner, kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn deltok alle i begravelsen.

Thorvald Stoltenberg var også til stede.

Lett snøvær

Kongen besluttet at det skulle flagges på halv stang fra Slottsbalkongen på Det kongelige slott i dag. Etter jordpåkastelsen skal flagget heises på hel stang.

Dagbladets reporter på stedet forteller at prinsesse Astrid ble tatt imot av biskop Sigurd Osberg og sogneprest Jan-Erik Heffermehl rundt halv ett. Det var tåke og lett snøvær utenfor Holmenkollen kapell.

Ifølge VG gråt kong Harald utenfor kapellet da han møtte Ferners barn.

Johan Martin Ferner ble 87 år gammel. Han var utdannet innen handel fra Norge, England og Frankrike.

Han arbeidet og drev i mange år i familiebedriften Ferner Jacobsen, hvor hans sønn Carl-Christian Ferner (42) nå er største eier.

Da prinsesse Astrids ektemann fylte 50 i 1977, skrev Dagbladet at det var gjennom seilsporten at han ble kjent med prinsesse Astrid.

Ferner konkurrerte med båten «Astra», og i OL i Helsinki i 1952 var han en del av mannskapet som tok sølv med båten «Elisabeth».

«Din Astrid»

Holmenkollen kapell var i dag fylt med blomster og hilsener fra blant andre kongefamilien, Seilforeningen og Ferner Jacobsen-butikkene.

Kransen fra prinsesse Astrid var dekorert med teksten «Din Astrid».

Både fellessang, Sølvguttene og trompetsolo fra Ole Edvard Antonsen sto på programmet i bisettelsen.

Pressen hadde ikke adgang inne i kapellet.

Etter bisettelsen ble kista lagt i en svart bil fra begravelsesbyrået. Kongefamilien er tydelig preget, forteller Dagbladets reporter.

Det blir samvær for venner og familie på Holmenkollen restaurant etter begravelsen.

Opphetet debatt

Da prinsesse Astrid giftet seg med Ferner i 1960, førte det med seg en opphetet debatt, da Ferner allerede hadde et ekteskap bak seg.

Flere biskoper sa at de ikke ville vie paret, og avisa Vårt Land fryktet forlovelsen ville skape splid mellom kongehuset og folket.

Prinsesse Astrid og Johan Martin Ferner red stormen av og giftet seg i Asker kirke 12. januar 1961. Paret fikk fem barn sammen.

I beskrivelsen av jublianten i 1977 bemerket Dagbladet også at Ferner har fått mange representasjonsoppgaver i Kongehusets tjeneste, og at han «gjør en god jobb, diskret, men effektiv».

Se Johan Martin Ferners liv i bilder.

Monday, February 2nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments