Kong Abdullah av Saudi-Arabia er død. Arvtakeren er 79 år gammel

Saudi-Arabias kong Abdullah er død, ifølge en statlig TV-kanal i landet. Kongen har vært innlagt på sykehus i flere uker med en lungeinfeksjon.

Kronprins Salman, som er Abdullahs halvbror, er den neste i arvefølgen. Han har til nå hatt vervene forsvarsminister og visestatsminister.

- Hans kongelige høyhet Salman bin Abdulaziz Al Saud og alle medlemmer av kongefamilien og nasjonen sørger over tapet av Vokteren av de To Hellige Moskeer Kong Abdullah bin Abdulaziz, som gikk bort klokken ett i morges, heter det i en uttalelse fra kongefamilien.

Familiebedrift

Saudi-Arabia er en familiebedrift. De har ingen nasjonalforsamling, politiske partier er ikke tillatt og kongen utnevner regjeringen – som i stor del består av familiemedlemmer.

Salman var guvernør i Riyadh-provinsen i nesten 50 år før han i 2011 ble utnevnt til forsvarsminister og visestatsminister. Han omtales som diplomatisk og flink til å løse interne feider i kongefamilien

Dagbladet snakket i forrige uke med professor og Midtøsten-ekspert Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo om arverekken i Saudi-Arabia. Han mente da at også Salman kan få en kort og problematisk regjeringstid.

- Kronprins Salman (Abdullahs halvbror red.anm.) er den som skal ta over makta, men problemet med han, er at han er 79 år og at det kommer stadig flere rapporter på at han er på vei inn i demens, sa Utvik.

Muqrin kronprins

Når Salman nå rykker opp i gradene og tar over for sin halvbror, er det Prins Muqrin som tar over som kronprins. Piloten Muqrin har tidligere vært etterretningssjef og guvernør i den hellige byen Medina. Men heller ikke han er uproblematisk. 

- Problemet med Muqrin er at han ikke er sønn av en offisiell sønn av den gamle kongen, fordi hans mor var en slave fra Jemen. Det er en del som ikke ser på han som en legitim konge, sa Utvik.

Dagbladet oppdaterer saken

Friday, January 23rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments