Kommunestyret ble busset på befaring for å vurdere om Selvaag skulle få bade alene


(Dagbladet): Entreprenørbaron Ole Gunnar Selvaag har lenge kjempet for at hans niese og hyttenabo, Catharina Holte Selvaag, skal få bade i fred på skjærgårdshytta i Farsund kommune i Vest-Agder.

Det skriver avisa Lister, som først meldte om saken.

Naboer i området mener de har rett til å bruke stien ned til badeplassen i Buvika, og oppholde seg og bade der om sommeren. Det benekter Selvaag gjelder for alle.

I forrige uke var flertallet i Farsund kommunestyre (Høyre og Frp) enige i at Selvaags niese får stikke tærne i sanda uten at allmennheten dupper nese og kropp borti hyttefreden.

- Det er viktig at man ikke får stjele andres eiendom ved å begynne å bruke den. De har ikke vært i god tro, sier Ole Gunnar Selvaag til Dagbladet. Han mener uttalelsen til kommunen framstår veldig riktig.

- Utilbørlig fortrengsel

Kommunestyret behandlet saken i desember i fjor, og vedtok da at saken hørte hjemme i retten. Dette vedtaket ble påklaget, ettersom grunneiers andre advokat, Ole Swang, mente kommunen hadde en plikt til å gi en konkret uttalelse.

I saker om ferdselsrett kan kommunen nemlig komme med en uttalelse om hva som er innmark og utmark i tvilstilfeller, etter friluftsloven § 20.

Da tok ordfører Richard Ivar Buch (H) initiativ til å busse hele kommunestyret ut på befaring på perleeiendommen i Buvika i mai, ifølge Lister.

Torsdag uttalte så kommunestyret at stien som går ned til Selvaags hytte «regnes som innmark eller like med innmark, og allmenhetens ferdsel vil være til utilbørlig fortrengsel for eier.»

Om badinga uttalte de:

«Allmennhetens bading på Gammelstøodden er ikke i rimelig avstand fra bebodd hus eller hytte, og er til utilbørlig fortrengsel eller ulempe for eier.»

Administrasjonen i kommunen ønsket å avvise klagen, men ble ikke hørt av de folkevalgte.

Busset til befaring

Farsund kommune valgte å ikke konkludere i saken i desember, siden de fant spørsmålet komplisert, ifølge advokat Ove Chr. Lyngholt, som på oppdrag fra kommunen hadde vurdert spørsmålet om ferdselsrett.

Han konkluderte med at allmenheten hadde rett til å benytte stien og bruke badeplassen, mens kommunen avviste saken.

- Det er for meg besynderlig at hele kommunestyret busses ut på befaring til eiendommen etter at kommunestyrets flertall før jul bestemt seg for ikke å ta stilling i saken, sa Anija Wormsen i SV til Lister. Hun mente at kommunestyret burde stilt seg bak Lyngholts vurdering.

- Stor sjenanse

Det er Ole Gunnar Selvaag som har frontet saken for familien og som har fremmet ønsket om å stenge all adkomst til badeplassen for alle som ikke har etablerte særrettigheter til badeplassen, skriver Lister.

Selvaag mener at naboene blander rettsprinsipper omkring eiendomsrett og allmenhetens rettigheter. Ifølge ham vil naboene bade akkurat der hans niese har badeplass, selv om det finnes mange andre steder å bade i området.

- Det er vel en misforståelse at jeg har kjempa i saken, men jeg har bistått med råd for min niese, sier Selvaag, som er klar på at naboene ikke har noen rett til å bruke sti eller badeplass. 

- Det vesentlige her er at den private eiendomsretten må respekteres så tett innpå husveggen. At noen de siste årene har tatt seg til rette på eiendommen til stor sjenanse og fortrengsel for eieren, betyr ikke at de får rettigheter til den, sier Selvaag, som har kommunen i ryggen.

- Tatt seg til rette

Selvaag sier huset er gammelt, og at de tidligere eierne har sagt til familien at det aldri har eksistert noen rett for andre til å bruke stien ned eller badeplassen. Noen få har likevel særrettigheter som kan dokumenteres.

- Bading, som noen hevder de har gjort bestandig, må i så fall ha foregått uten eiernes viten, for eksempel i deres fravær. Nå som min niese har tatt over, har folk tatt seg til rette og insisterer på at det er en allmenn badeplass, sier Selvaag.

- Tindrende klart

- Dette er blitt en sak hvor noen som mener å ha særinteresser i eiendommen til Selvaag ville bruke friluftsloven som grunnlag for å ivareta sine interesser. Det gir ikke loven adgang til, sier advokat Andreas Bjørn Salvesen, som representerte grunneieren Catharina Holte Selvaag i saken.

- Lyngholt ville ha en innsnevring av begrepene, men denne saken egner seg ikke for domstolen fordi det er så tindrende klart at friluftsloven vil avvise disse særrettighetene i Holte Selvaags eiendom, sier Salvesen.

Naboene kan nå gå til sak og teste sine påståtte særrettigheter, opplyser Salvesen om.

Salvesen er kommunestyrerepresentant og Farsund Frps gruppeleder, og deltok dermed ikke i den politiske behandlingen av saken fordi han var inhabil.

- Brukt i generasjoner

Bakgrunnen for saken er at beboere i Spind kontakta kommunen med krav om å beholde sin rett til å gå ned til Buvika for å bade om sommeren – slik allmennheten alltid har gjort, skriver avisa Lister.

Turid Storøy-Qvale skriver i et høringsbrev til kommunen at folk har brukt badeplassen i generasjoner. Hun skriver at det for 89 år siden var vanlig å bade i Buvika.

Også flere politikere var skeptiske til at Selvaag skulle få bade helt i fred.

- Hvis alle skal få leve det gode liv på Sørlandet, må vi sørge for at det ikke bare er de pengesterke, som har penger til kostbare og uttrøttende prosesser, vinner frem, sa Anija M. Wormsen (SV) i kommunestyremøtet, ifølge avisa Lister.

Tuesday, June 23rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments