Kommanderte medsoldater til å løpe nakne i 20 minusgrader: De er veldig lei seg, de er fortvilet

(Dagbladet): Tre av de seks soldatene som ble frostskadd etter å ha blitt sendt ut på en løpetur i opp mot 20 minusgrader, uten sko og uten klær, er nå skrevet ut av sykehus.

- De var ved godt mot i går kveld da de kom tilbake. De synes det er leit, de lurer på hvorfor dette skulle skje, sier oberstløytnant og Hærens talsmann, Aleksander Jankov, til Dagbladet tidlig torsdag morgen.

- Mer enn 20 minutter

Det var natt til mandag forrige uke at rekruttene ble vekket på rommene sine, dratt med ut og bedt om å løpe uten sko og klær, ifølge Jankov. De ble fortalt at det hele var en test.

Oberstløytnanten vil ikke si nøyaktig hvor lenge de seks løp, men sier det var «en god stund».

- Det var nok i mer enn 20 minutter, sier han til Dagbladet.

Det endte med at samtlige soldater fikk første- og andregrads frostskader – og saken måtte sendes til etterforskning av militærpolitiet.

- Ikke sett for seg konsekvensene

De tre er nå returnert til Setermoen-leiren i Troms, hvor de er lagt inn på sykestua. Der vil de i utgangspunktet bli liggende til i morgen. Soldatene vil være tilbake i tjeneste etter kort tids sykefravær.

De seks soldatene hadde ikke vært i militæret lenge, de var nye rekrutter. De tre medsoldatene som har erkjent å stå bak, var erfarne soldater.

Hva sier de tre som har erkjent dette?

- De er veldig lei seg, de er fortvilet. De skjønner at de har gjort noe forferdelig dumt. De hadde ikke sett for seg at det kunne få slike konsekvenser. Ellers er dette en del av etterforskning, sier Jankov.

Dette er ikke en aktivitet som ledelsen i Hæren kunne stått bak?

- Overhode ikke. Dette er en form for aktivitet som framstår som meningsløs og trist for oss. Det er ingen ansatte eller befaler som har hatt noe med dette å gjøre.

Hendelsen er meningsløs og trist, sier Hærens talsmann.

- Vi har ikke opplevd noe lignende på flere tiår. Det er bare trist. Mange er lei seg og frustrerte over at de har tatt seg til rette, sier han om de tre vernepliktige som sendte medsoldatene sine ut i svarte natta og den bitende kulda.

Sovende befal

Hvorfor ble de ikke stoppet? Er det ingen som passer på hva som foregår om natta?

- Det er vanligvis vakt, det var en inspiserende befal på vakt, men dette var midt på natta og han var sovende. De har nok ikke laget så mye lyd. Men dette er detaljer som vil framkomme under etterforskningen, sier Jankov.

- Når det gjelder sanksjoner mot de tre som sto bak, kan det være alt fra irettesettelse og bøter, sier Jankov, som tidligere også har uttalt til Dagbladet at utkastelse er et mulig utfall.

De seks soldatene som ble sendt ut, var trolig mellom 18 og 20 år.

Er det vanskelig å skille mellom oppgaver som blir gitt av befalene, og denne som ble gitt av de vernepliktige soldatene?

- Generelt er rekruttene nettopp kommet inn, og det er veldig mye inntrykk. Derfor jobbes det hele tida med å finne oppgaver som er riktige og meningsfylt.

- Mange overveldende inntrykk

- Men her er det andre som har tatt seg til rette og utført handlinger som er både uforsvarlig og utrolig tankeløse. De har ikke samme opplæringen i lederskap. For de nye rekruttene er det mange overveldende inntrykk i begynnelsen, og det er ikke sikkert det er lett å skille – på så kort tid – mellom en forsvarlig oppgave og en uforsvarlig oppgave. 

- Det er en problemstilling vi tar veldig alvorlig, vi jobber utifra progresjon og vil gjøre dem vant til å være inne i det militære systemet.

Nå skal saken etterforskes videre av det militære politiet. Deretter skal Krigsadvokaten ta en avgjørelse på om saken skal etterforskes videre av sivilt politi.

- Tilbake i tjeneste

De tre vernepliktige soldatene som har erkjent å stå bak hendelsen, er fortsatt i tjeneste hos Brigade Nord.

- De er tilbake i vanlig tjeneste. Vanlig i den forstand at de fortsatt er under etterforskning, sier Jankov.

Alle soldatene ble sendt til lege, og tre av dem videre til Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

- De har andregrads frostskader. Det er en alvorlig tilstand, men det er vanligvis ikke slik at slike skader gir varige mén, men det kan gi følelsesløshet.

Thursday, January 22nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments