Klar for å ta 22.juli-minnesmerke til retten: Umulig å kunne gå videre med livene våre


(Dagbladet): Onsdag ble fireårsdagen for terrorhandlinga mot Oslo og Utøya markert blant annet med åpninga av 22. juli-senteret i Regjeringskvartalet og avdukinga av minnestedet «Lysningen» på Utøya. 

Planen var opprinnelig at det nasjonale minnesmerket ved Sørbråten, like ved Utøya, skulle også skulle stå klart i år, men etter heftige protester fra beboerne i området er prosessen utsatt og klaget inn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. 

Det nasjonale minnestedet for terroren 22. juli står dermed tidligst klar til femårsmarkeringen neste år, men skulle beboernes klager avvises blir det rettssak over plasseringa av minnestedet.

Forberedt på rettssak

- Utstranda vel er forberedt på å ta saken til retten, dersom departementet velger å gå videre med et minnested på Sørbråten. Av hensyn til alle involverte parter håper vi å unngå en rettssak, og finne en løsning alle kan leve med, sier Maria Holtane-Berge, styreleder i Utstranda velforening og legger til:

- Dette minnesmerket vil gjøre det umulig for oss å kunne gå videre med livene våre.

Minnestedet på Sørbråten skal etter idé av svenske Jonas Dahlberg sprenge ut deler av odden. Anslag fra advokatfirmaet Stabell & Co. viser at en rettsrunde om plasseringa av det nasjonale minnesmerket trolig vil koste velforeninga 100.000 kroner.

De pengene står klare, bekrefter Holtane-Berge.

Ønsker dialog

- Vi opplever stor støtte lokalt og nasjonalt og har samlet inn et godt startgrunnlag for en rettsrunde. Vi har flere givere som står på vent i påvente av departementets beslutning. 

Holtane-Berge understreker også at hun ønsker en verdig og direkte dialog med alle parter. 

- Vi er aldri blitt inkludert som part i saken, men Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) sin rapport konkluderer med at en plassering av et minnested på Sørbråten vil være en for stor belastning for lokalbefolkninga. 

Mange av områdets beboere brukte båt for å plukke desperate ungdom opp fra vannet på julidagen for fire år siden, andre tok imot ungdom som lyktes med å svømme i land på Utstranda. Andelen som sliter med psykiske traumer er høy, ifølge Holtane-Berge.

Statlig ansvar

- Tiden leger ikke alle sår og vi vil aldri glemme 22. juli, 2011, men også vi trenger å gå videre på samme måte som AUF og Utøya nå går videre.

Generalsekretær i AUF, Ragnhild Kaski, sier til Dagbladet at de ikke har noe de skulle ha sagt i prosessen. 

- Det planlagte nasjonale minnestedet på Sørbråten er et statlig ansvar. Vi har vært inkludert i prosessene, men beslutning ligger hos regjering, sier hun. 

Kaski minner også om at det er minnestedet «Lysningen» som er AUFs ansvar – ikke det nasjonale minnesmerket på Sørbråten.

- Onsdag innviet de berørte sitt eget minnested ute på Utøya. Det er kommet på plass etter lang tids samarbeid mellom AUF og støttegruppa. Det er blitt et vakkert og verdig sted.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet ønsker ikke å kommentere saken så lenge den er til behandling. 

Wednesday, July 22nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments