Kjente ett av de drepte gislene: Det er så vanskelig å forstå

PORTE DE VINCENNES (Dagbladet): – Det er forferdelig at de ble drept fordi de var jøder. Det kunne vært oss, sier Elliot.

Dagbladet møter ham på minnemarkeringen i Porte de Vincennes i kveld, sammen med de to kompisene Julien og Jonas, alle i 20-åra.

De er her for å hedre de fire ofrene for gårsdagens gisselaksjon, og da spesielt Yoav Hattib (21), som var en bekjent av Elliot og Jonas.

Studerte økonomi

- Jeg ba i samme synagoge som Yoav. Det har vært mange drap de siste dagene. Det er så vanskelig å forstå. Familien til Yoav bor i Tunisia, men tvillingsøsteren hans bor her. Han studerte internasjonal økonomi. Jeg er redd. Vi føler oss ikke trygge her, sier Jonas.

Elliot forteller at det drepte gisselet, som opprinnelig er fra Tunisia, bare hadde vært i Frankrike i ett år før han ble skutt av gisseltakeren Amédy Coulibaly i det jødiske supermarkedet i Porte de Vincennes.

Ifølge statsadvokat François Molins ble de fire døde trolig skutt av Coulibaly da han gikk inn i butikken og tok gislene. Det skal ha vært 15 gisler som slapp unna da Coulibaly ble drept av spesialstyrkene i en samordnet politiaksjon mot ham og de to terrorbrødrene Said og Cherif Kouachi. Sistnevnte hadde forskanset seg inne på et trykkeri på industriområdet utenfor landsbyen Dammartin-en-Goele.

- Det er ikke trygt i Paris sammenlignet med andre europeiske byer som London og Berlin, sier Elliot.

- De kan ikke vinne

Frankrike har Europas største jødiske befolkning på over en halv million mennesker. President François Hollande sa fredag at angrepet var en avskyelig antisemittisk handling.

- Landet vårt er delt. Vi håper det blir bedre nå, men det vet vi ikke. Kanskje blir det verre, sier Julien.

Han vil imidlertid ikke la seg skremme.

- Vi er her for å protestere mot at terrorister angriper jødene og pressen. De prøver å skremme oss, de vil at vi skal dø, men vi kommer hit sammen for å si at vi ikke er redde. Vi må stå opp mot dem, for de kan ikke vinne, sier han.

- Det er farlig for jøder her i Paris. Går du for eksempel med davidstjernen på t-banen, kan du bli angrepet. Da jeg var barn, var alle franskmenn ett folk, men nå er vi ikke det lenger. Det startet for ti år siden, mener han.

Store demonstrasjoner

Totalt har flere enn 700.000 mennesker over hele Frankrike demonstrert mot terrorisme i dag, etter de brutale angrepene i Paris.

- 700.000 mennesker har marsjert i byer rundt i landet, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve i ettermiddag, ifølge NTB.

Tidligere på dagen hadde rundt 80.000 samlet seg i Toulouse, 40.000 i Pau, 30.000 i Nantes, 23.000 i Orleans, og 20.000 i Besancon, ifølge anslag fra lokale tjenestemenn og AFP-journalister.

I morgen skal det holdes en stor minnemarkering for terrorofrene, med statsledere fra hele verden. Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende skal delta fra Norge.

Sunday, January 11th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments