Kjendismilliardær Jens Ulltveit-Moe i bitter Burger King-konflikt: Jeg ble lurt


(Dagbladet): Gjennom Umoe Restaurants AS eier Jens Ulltveit-Moe (72) Burger King-restaurantene i Norge. Nå står han midt i en bitter konflikt med selskapet som vasket restaurantene.

LO mener at Nenad Renhold, som vasket for Burger King, har drevet «grov utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft». De ansatte skal ha jobbet gratis eller for helt ned til 35 kroner i timen.

Ulltveit-Moe mener selv at han er ført bak lyset, og har nå sagt opp samtlige renholdskontrakter med selskapet.

- Slikt lureri er dessverre vanskelig å gardere seg mot, sier Ulltveit-Moe til Dagbladet.

Vasket for Burger King

Renholderne har vasket for Burger King i tidsperioden 2012 – februar 2015. De vasket Burger Kings lokaler på Oslo Sentralstasjon, Strømmen Storsenter, Metro Storsenter, Ullevaal stadion, Vestby, Vinterbro og Tønsberg.

Dagbladet har fått tak i timelister fra seks Burger King-renholdere. Hvis timelistene er riktige har flere av renholderne jobbet timevis uten å få betalt og fått timelønn helt ned til 35 kroner i timen. De ansatte har vært ansatt i selskapet Nenad Renhold, som drives av Nenad Trychevski.

LO har nå tatt ut tre stevninger mot selskapet, på grunn av det de mener er grov underbetaling.

Jens Ulltveit-Moe var president for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) fra 2000 til 2004. Da representerte milliardæren arbeidsgiverne til mer enn 560 000 ansatte over hele landet.

I dag er Ulltveit-Moe en av Norges fremste næringslivsledere, med en personlig formue som er anslått til mellom fem og seks milliarder kroner.

Arbeidstilsynet avdekket

April 2014 avslørte Arbeidstilsynet en rekke lovbrudd hos Nenad Renhold. Nenad renhold fikk hele 13 pålegg, og det var blant annet «avvik på verneorganisasjon, systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid». Siden har Arbeidstilsynet avdekket en rekke lovbrudd.

Mars 2015 fikk Nenad Renhold en rekke påbud fra Arbeidstilsynet, blant annet fordi arbeidsavtalen ikke var i tråd med arbeidsmiljøloven og brudd på arbeidstidsbestemmelser.

- Nenad har etter kontroll fra Arbeidstilsynet fått påpekt enkelte forhold ved sine rutiner. Disse vil det nå ordnes opp i, sier Nenads advokatfullmektig, Peter Onsager Steen, til Dagbladet.

Plikt til å sjekke

Renholdsbransjen er allmenngjort, det vil si at de som vasker har rett på en lovpålagt minstelønn. Alle oppdragsgivere er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkårene i selskapene de kjøper tjenestene av, den såkalte påseplikten. Det betyr at Jens Ulltveit-Moe og Burger King har plikt til å sjekke at renholdsselskapene følger loven og betaler de ansatte lovpålagt minstelønn.

- Umoe Restaurants erkjenner at vi har en «påseplikt». Den har vi oppfylt og, slik saken viser, har vi også selv avdekket og korrigert feil, sier Ulltveit-Moe, som viser til at Burger King sommeren 2014 avdekket at en ansatte jobbet 14 dager i strekk, uten å få skikkelig betalt for det.

Direktør for King Food, Rune Sandvik, sier til Dagbladet at de tok opp forholdene.

- Vi trodde Nenad ryddet opp. Dessverre har det vist seg at det ikke er tilfelle, sier Sandvik, som peker på at Arbeidstilsynet tidligere har vært fornøyd med deres oppfølging av på-se-plikten.

Dette er andre gang Dagbladet avdekker lovbrudd hos renholdsfirmaet som vasker Burger King-restaurantene. I 2012 avslørte Dagbladet at en fembarnsfar vasket Burger Kings lokaler for helt ned i 36 kroner i timen. Burger Kings renholdere ble utsatt for systematisk underbetaling, konkluderte Arbeidstilsynet seinere.

- Ført bak lyset

Jens Ulltveit-Moe fastholder på sin side at han og selskapet har sjekket lønns- og arbeidsforhold godt nok.

- I dette konkrete tilfellet er vi blitt ført bak lyset av vår leverandør. Nenad Renhold har overfor oss bekreftet at de oppfyller våre krav. De timelister vi er forelagt og den timelønn vi er blitt lovet utbetales den enkelte renholder stemmer ikke med de faktiske forhold, sier Ulltveit-Moe-Moe.

Nenad Renhold mener på sin side at påstandene fra Burger King, LO og de ansatte ikke stemmer.

«De timelistene som de ansatte og fagforbundet bygger sin sak på, samsvarer ikke med de originale timelistene som arbeidsgiver har dokumentert overfor retten», skriver Steen.

Han påstår at timelistene er konstruert av de ansatte i etterkant, og at dette er grunnen til at de ansatte ble sagt opp:

«De påstander som er framsatt, har medført at Nenad urettmessig er fratatt sitt inntektsgrunnlag, ved at avtalene med Burger King er oppsagt, uten at Nenad er gitt mulighet til å forsvare seg. Det foreligger ingen ulovligheter ved virksomheten til Nenad».

Monday, July 20th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments