Karoline protesterer mot koftepolitiet

(Dagbladet): Karoline Máijá Zahl fra Lakselv er lei den siste tidas koftedebatt som har pågått i Finnmark.

Etter at same og koftesyerske Ann Helen Guttorm Johansen har reagert kraftig på koftebruken til turistnæringen i hjemkommunen, svarer nå Zahl med et bilde av seg selv kun iført koftelue.

- Jeg har brukt min kunstneriske frihet til å visualisere min følelse til det samiske. Man føler seg naken og litt sårbar. Jeg føler meg alene og utstøtt av samer generelt og de som er mer samiske enn meg, sier Karoline Máijá Zahl til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg ønsker å fortelle med dette bildet at det ikke bør gå noen grense på hvor samisk man er for at det skal være greit å bære koften sin.

Etterlyser skikk og bruk

Denne uka kalte «koftepolitiet» inn til hastemøte ifølge Nordlys, på bakgrunn av debatten som har versert.

Sametingsråd Silje Karine Muotka i Sametingets «regjering» bekrefter overfor avisa at hastemøtet er et resultat av støyen etter at same og koftesyerske Ann Helen Guttorm Johansen reagerte på koftebruken til turistnæringen forrige uke.

Etter at turistnæringen i Lakselv tok i mot cruise-turister i byen, iført kofter men med joggesko og jeans, reagerte syersken og debatten har siden versert.

Johansen har etterlyst skikk og bruk av kofta, og mente det så ut som de hadde tredd kofta over hodet og dongeribuksa.

- Kanskje er jeg gammeldags og hårsår. Men en ting er nå klart for min del: Hvis de så gjerne vil gå i «min» Karasjok-kofte, så kunne de nå i hvert fall tatt på seg bryet med å kle på seg ordentlig, sier Ann Helen Guttorm Johansen til Nordlys.

- Provosert

Karoline Máijá Zahl fra Lakselv har i lang tid blitt provosert av det hun opplever som et «koftepoliti».

- Ingen skal bestemme hvordan jeg skal kle seg og hvor man samisk man må være for å kunne bære en kofte. Jeg mener enhver bør få bruke kofta si som de vil. Å bruke kofte er ikke noe som er statisk og bruken utvikler seg hele tiden.

Karonline Zahl sier til Dagbladet at hun i utgangspunktet tok bildet til privat bruk, men at hun nå er glad for å kunne bruke det i debatten. Hun mener at det er en ukultur i «koftepolitiet» som fører til trakassering og uthenging av folk som ikke er samiske.

- Jeg har sett kommentarer på at man ikke har rett å bruke kofte, for eksempel hvis man ikke er same. Hvem er det som kan definere hvem som er same? Min tippoldemor var same, og selv mine foreldre ikke føler seg samisk, så er det noe jeg prøver å hente tilbake. Det har med følelser å gjøre, sier hun til Nordlys.

Nina Kulsland Eriksson i Porsanger Tourist Events AS sier til iFinnmark at hverken hun eller Nadezda Artjomenko bruker kofte til vanlig.

- Vi har kjøpt koftene inn i forbindelse med cruiseanløpet lørdag. Og da skal vi pynte oss skikkelig, med sjal og sko. Det gjorde vi ikke foran dagens presentasjon i Lakselv sentrum. Jeg beklager hvis vi har såret noen. Vi er fra Porsanger, og vil synliggjøre den samiske kommunen for turistene, sier Eriksson til iFinnmark.

Friday, June 12th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments