Karolina måtte saksøke sjefen for å få henne til å betale skatt


(Dagbladet): Et halvt år etter at polske Karolina begynte som renholder i selskapet Annas Vask AS, forsto hun en ting: Arbeidsgiveren betalte ikke skatt for jobben hun gjorde hjemme hos folk.

Nå er den tidligere arbeidsgiveren dømt i Oslo tingrett til å betale 46 466 kroner til Skatteetaten for manglende skattetrekk, og 42 506 kroner for manglende lønn, overtid og feriepenger.

- Dette er såvidt vi kjenner til første gang noen har gått til retten for å få arbeidsgiveren til å betale skatt. Jeg har lett, men ikke funnet noen tilsvarende saker, sier advokat Sebastian Garstecki i Advokatfirma Garstecki.

Ble overtalt

Karoline sier hun egentlig ikke ville ta saken til retten.

- Jeg var redd for at det ville bli for mye styr. Men jeg ble heldigvis overtalt til å kontakte advokat, sier Karolina til Dagbladet.

Hun begynte i en deltidsstilling som renholder i selskapet Annas Vask AS i 2012, og vasket først og fremst på Elixia i Asker. Det var hvitt. Men i tillegg vasket hun i privathjem. Og hun fikk ifølge dommen beskjed om å skrive to timelister: En for den lovlige jobbingen på Elixia. Og en for privathjem-jobbingen. Den siste delen fikk hun kontant. Timelønn var langt under tariff, selv før skatt. Som arbeidsgiveren uansett ikke betalte.

Karolinas advokat Sebastian Garstecki mener saken er et godt eksempel på hvordan sosial dumping fungerer i renholdsbransjen. Retten gir ham medhold i at saken har en slik side.

Tok arrest i midler

Karolina jobbet i selskapet fram til februar i fjor. Da skadet hun ryggen mens hun var på jobb.

- Jeg var hjemme én dag. Da fikk jeg beskjed om at jeg ville få sparken hvis jeg ikke kom meg på jobb igjen, sier hun.

Karolina var fortvilt, og visste ikke hva hun skulle gjøre. En god venn av henne satte henne i kontakt med den polsktalende advokaten Garstecki. Han gikk til byfogden, og fikk tatt arrest i litt over 300 000 kroner fra selskapet, i påvente av et søksmål. Annas Vask AS ble lagt ned, og den tidligere sjefen startet i stedet et nytt selskap: Oslo og Akershus Renhold AS.

- Fordi vi hadde fått tatt arrest i pengene, kunne vi likevel ta saken til retten, sier Garstecki.

Svarte ikke

Advokaten tok først saken til forliksrådet, og krevde at Karolina skulle få etterbetalt lønn og overtid, og at selskapet skulle betale skatt for det totale timeantallet hun hadde jobbet. Annas Vask AS svarte ikke, og det ble dermed en fraværsdom. Da valgte arbeidsgiveren å ta saken til tingretten, hvor hun argumenterte for at Karolina hadde jobbet svart i private hjem i egen regi, og at arbeidsgiveren ikke hadde sett noe til denne svarte omsetningen. Det vant hun ikke fram med.

I retten ble det lagt fram tekstmeldinger som viste at det var arbeidsgiveren som ga beskjed om hvor og når Karolina skulle jobbe. Et vitne forklarte også i retten at det var sjefen i Annas Vask som hadde sendt Karolina for å vaske hos henne.

- Retten har funnet det bevist at hun opptrådte som arbeidsgiver, og at hun utførte det svarte arbeidet etter anvisning fra arbeidsgiver.

- I en av SMS-ene får hun beskjed om å føre to sett med lister, en med komplette timer og en med firmajobber, heter det i dommen.

Ifølge dommen var timelønna for hjemmejobbene mellom 80 og 100 kroner. Dette ble utbetalt kontant.

- Retten legger til grunn at arbeidsgiver beholdt mesteparten av betalingen fra kundene, ikke 20-25 prosent slik arbeidsgiver har forklart, slår retten fast.

Retten mener det var et etablert system.

- Hun satte sine vaskere til både hvitt og svart arbeid, heter det i dommen.

Vurderer å anke

To vitner som jobbet både i Annas Vask og i det nye selskapet Oslo og Akershus Renhold forklarte i retten at de ikke kjenner til noe svart arbeid i selskapene. Retten mener vitnene er lite troverdige.

Samtidig slår retten fast at Karolina ikke kan få etterbetalt lønn for perioden etter at hun skjønte at deler av jobben var svart.

- Vi registrerer at selskapet ble frifunnet for 75 prosent av totalkravet. Selskapet vurderer nå om de vil anke de gjenstående 25 prosentene, sier selskapets advokat Christian Engelstad til Dagbladet.

Kvinnen som eide og drev Annas Vask AS har ikke besvart Dagbladets gjentatte forespørsler.

Advokat Sebastian Garstecki sier Karolina ønsket å arbeide lovlig, og at hun tok dette opp med arbeidsgiver.

- Da fikk hun beskjed om at firmaet ikke hadde råd til å betale skatt, sier han.

- Lærepenge

Karolina er glad for utfallet, og konsekvensene for den tidligere arbeidsgiveren.

- Nå vet hun at hun ikke kan holde på sånn lenger. Jeg håper det kan være en lærepenge for alle i bransjen. Og at man ikke må være redd for å stå opp for det man har krav på, sier hun.

Karolina er fortsatt sykmeldt etter arbeidsulykka. Hun går også på norskkurs.

- Jeg har lyst til å jobbe i barnehage, sier hun.

Monday, June 8th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments