Kanariøyene så ut til å slippe oljesøl etter den russiske tråleren, men nå skal havstrømmene snu


(Dagbladet): Den russiske tråleren Oleg Naidenov begynte lørdag å brenne i havnen Puerto de la Luz på Gran Canaria. Alle de 72 ombord evakuerte sporenstreks fartøyet, og en slepebåt trakk den med seg til havs av frykt for at den skulle synke og forårsake oljeutslipp.

Båden hadde nemlig over 1400 tonn olje ombord, og i går kveld sank den 24 kilometer utenfor kysten. Nå er det allerede oppdaget små tegn til oljesøl i havområdet hvor båten gikk ned. Det skriver blant annet canariajournalen.no og den spanske avisa El Pais, som begge viser til sjøredningstjenesten på Twitter.

Dette er i utgangspunktet helt normalt etter at en båt har sunket.

Kan snu

I utgangspunktet er havstrømmene i dette området slik at et eventuelt utslipp vil bli ført til havs, men direktøren for Det globale instituttet for oseanografi i Las Palmas, Alonso Hernández, sier til spanske El Pais at det kan skje en endring i disse i løpet av kort tid.

- Det vil komme en drastisk forandring i strømmene i løpet av de neste to dagene. Det vil si at et eventuelt utslipp kan nå Tenerife.

De regionale myndighetene skrev tidligere på sine hjemmesider at de har bedt om assistanse til å kontrollere eventuelle utslipp, og at den spanske staten skal aktivere den nasjonale maritime beredskapsplanen.

Det har de også gjort, og fartøy skal være på plass for å samle opp oljen dersom utslippet skulle vise seg å bli større enn antatt. Det skriver myndighetene.

- Ingen fare

En talsperson for Star Tour forteller til Dagbladet at han ikke har hørt noen bekymringsmeldinger fra gjester på deres hoteller, og at de er klar over at myndighetene har satt inn ressurser for å bekjempe et eventuelt utslipp.

- Myndighetene virker å ha kontroll og alt er som normalt, sier han.

Tonje Løkaas Fossum, Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving Norge, sier til Dagbladet at hun ikke har fått beskjed om at det er noen fare for forurensing på noen av reisemålene.

- Vi holder tett kommunikasjon med de lokale myndighetene, dersom det skulle være endringer i dette, sier hun.

Tidligere tyvfiske

Dette er definitivt siste gang den russiske tråleren skaper overskriter da den nå dekorer Atlanterhavets bunn, men det er ikke første gang.

Greenpeace har tidligere nevnt Oleg Naidenov i forbindelse med tyvfiske utenfor Afrikas kyst.

- I februar 2012 tok Greenpeace-aktivister denne båten på fersken da de fisket ulovlig i Senegals økonomiske sone. Faryøyet forsøkte å skjule identiteten sin ved å dekke til navnet på akterenden, sa en talsmann for Greenpeace Afrika da.

Thursday, April 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments