Jonas om religion: Det har blitt tabu


SARONS DAL (Dagbladet): – Det er uvant for meg, sier Jonas Gahr Støre.

Dagbladet møter ham i Sarons dal i Kvinesdal, like etter at han har stått på scenen under det årlige sommerstevnet som arrangeres av misjonsstiftelsen Troens bevis.

- En raushet her

- Det er en veldig stor forsamling – det er sjelden vi politikere møter så mange. Det var ikke en politisk sammenheng, men jeg syns det var flott. Det er uvant, og et uvant tema å snakke til så mange om, men jeg følte det var en raushet her som gjorde at det gikk bra, sier han.

• Se video fra sommerstevnet øverst i artikkelen!

På scenen sto han side om side med KrFs partileder Knut Arild Hareide og snakket om sin personlige tro. Forsamlingen på rundt 2000 mennesker ba, jublet, og sang.

Selv om sidemannen Hareide sang med, viste ikke Støre fram sangstemmen. Han ba heller ikke høylytt med forsamlingen, men snakket likevel åpenhjertig om sin egen tro.

- Jeg er opptatt av å skille mellom det som er privat, som det er viktig å heine om, og som bare er mitt, med det å være personlig. Det mener jeg folk kan høre om, hva som former mine meninger. Jeg har i alt mitt politiske arbeid vært opptatt av at religion og livsyn er en ting, men politikk skal være menneskers verk, sier han.

- Blir tabuområder

- Hvordan klarer du å skille mellom troen og politikken?

- Det syns jeg vi i Norge har klart opp gjennom tidene. Vi har på mange måter vasket religiøse tekster ut av lovtekster, og det er en kvalitet i vårt samfunn. De landene som innfører religiøse tekster i lov, de blir dårlige samfunn, sier han, og legger til:

- Men vi må ikke bli så sekulære at vi ikke anerkjenner at mennesker er søkende i forhold til identitet, tro og tvil. Noen ganger blir det tabuområder, og det mener jeg er feil. Det betyr mer for flere. En ting er at vi har nye landsmenn som har et forhold til tro, men jeg tror også at blant nordmenn så vil den undringen være der.

- Frastøter du deg Arbeiderparti-velgere ved å stille opp her?

- Jeg har ikke tenkt på om jeg tiltrekker eller frastøter noen, men som partileder så er jeg en veldig offentlig person. Det er hele tiden spørsmål om hjemme hos-intervjuer og å komme tett på privat. Der er jeg opptatt av å beskytte noe som bare er mitt. Men da er det desto mer naturlig å kunne snakke om denne typen spørsmål. Jeg har vært i Sarons dal, jeg har blitt invitert hit, og jeg vil også anerkjenne menneskene som er her, sier han.

Thursday, July 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments