John Cantlie har blitt kidnappet to ganger. Nå kan han ha utviklet stockholmssyndromet

(Dagbladet): Britiske John Cantlie (43) har blitt kidnappet to ganger mens han har arbeidet som krigsreporter. Den første gangen var i juli 2012, i Syria. Cantlie slapp fri etter ei uke, med livet i behold.

Bare fire måneder seinere ble han kidnappet på nytt – også i Syria. Det skjedde den 22. november 2012, da han satt i en taxi på vei mot den tyrkiske grensa sammen med den nå henrettede journalisten James Foley.

Fram til høsten i fjor har ingen sett eller hørt noe fra Cantlie. Men den 18. september 2014 dukket han plutselig opp, i en film med logoen for Alhayat Media Center, Islamisk Stats mediestasjon.

- Vet hva du tenker

«Lend Me Your Ears» er overskriften på videoen. Her sitter Cantlie ved et skrivebord ikledd en oransje drakt. Han ser utmagret ut, og det kan virke som han leser fra et manuskript.

- Jeg vet hva du tenker, starter 43-åringen.

- Han gjør dette bare fordi han er en fange. Han har en pistol rettet mot hodet, og blir tvunget til å gjøre det. Vel, det er korrekt. Jeg er en fange, det kan jeg ikke løpe fra. Men siden jeg er blitt etterlatt her av min regjering, og fordi skjebnen min ligger i Islamsk Stats hender har jeg ingenting å tape, fortsetter han.

Kritiserer myndighetene

Dette er den første av, så langt, åtte videoer som Cantlie opptrer i under logoen for Alhayat Media Center. I videoene snakker han mye om IS, men han kritiserer også både den britiske og den amerikanske regjeringen for deres strategi i møtet med terroristene.

I de første videoene sitter krigsreporteren ved det samme bordet, iført de samme oransje klærne, men i de siste videoene skjer det en endring.

- På toppen av verden

En video som ble offentliggjort på internett den 3. januar i år starter med at Cantlie står på en høyde og skuer utover Iraks nest største by, Mosul. Han er ikledd ei svart boblejakke og sier:

- Hei, jeg er John Cantlie. I dag vi står på toppen av verden, mens vi ser ut over Mosul, den nest største by i Irak, som har vært under full kontroll av Islamsk Stat i over fem måneder.

- Dette er det absolutte sentrum i kalifatet og hjemmet til to millioner vidt forskjellige mennesker (…). La oss gå ned i gatene i Mosul under oss her og se mer, fortsetter han, før han smiler kort.

Videoen har fått massiv oppmerksomhet i britisk presse. Noen spør om Cantlie har skiftet side og konvertert til islam, eller har han fortsatt en pistol rettet mot hodet, og blir truet til å snakke.

- Kan være stockholmssyndromet

Noen påpeker dessuten at gisselet nå lager det som nesten kan virke som en reisereportasje – på vegne av sine gisseltakere.

Enkelte lurer på om han kan ha utviklet Stockholmsyndromet – et psykisk fenomen der ofre utvikler positive følelser for sine gisseltakere, og noen ganger også identifiserer seg med dem eller forsvarer dem.

- Videoen er problematisk, sier en offentlig britisk tjenestemann som ikke vil bli navngitt i The Daily Beasts artikkel.

- Ble det filmet under tvang? Eller frivillig? Er dette Stockholmsyndromet? Krysser dette ei linje? spør tjenestemannen.

The Daily Mail viser til en samtale med en mann som er blitt løslatt av gislene. Vedkommende sier at Cantlies britiske form for humor har vært med på å holde ham i live.

- Det var ikke noe Stockholmsyndrom. Han har ikke laget videoen av egen fri vilje, sier kilden.

- Andre ble løslatt

Presidenten for det britiske Psychological Trauma Society, Neil Greenberg, sier til IBT at dersom Cantlie har utviklet Stockholmsyndromet, kan det komme av at han har sett andre europeiske gisler bli løslatt etter at de kom i klørne til terroristene.

- Dersom Cantlie har vært klar over løslatelsene, kan han ha følt en slags avsky mot dem. Han kan også ha (tenkt): «Bra jobba, det løste seg for deg», sier Greenberg.

Ifølge FBI’s Hostage Barricade Database System viser rundt 8 prosent av ofre tegn på Stockholmsyndromet.

- Nær friheten

En av Cantlies tidligere Midtøsten-kollegaer påpeker et annet aspekt:

- I en av videoene er tyrkisk territorium synlig bak skulderen hans. All den friheten så nær, tyrkiske tilskuere så nær… Det faktum at IS tar ham med seg dit viser at de har mye selvtillit.

Cantlies søster, Jessica Cantlie, sier til The Sunday Times at broren sjelden sier ting han ikke mener.

- Han tror alltid på to tredjedeler av det han sier. Han er en veldig prinsippfast mann, sier søsteren.

Wednesday, January 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments