Jeg var ikke gira nok, rett og slett

(Dagbladet): Kong Harald (77) har lenge vært en aktiv seiler.

I 1987 ble han og mannskapet hans verdensmestere i seiling, og i 2005 ble han europamester. Men selv om kongen flere ganger har uttrykt sin glede over å seile, har han flere ganger vurdert å gi opp.

Det kom fram i TV 2-programmet «Norges idrettshelter» torsdag kveld.

- Med meg enda

Spesielt det å ikke ta OL-medalje var tungt for kong Harald.

- Det var tungt å reise dit for å hente hjem medalje, og komme hjem med en tiendeplass. Det var kjempetungt, sier han i programmet.

- Hvordan takla kongen den tiendeplassen? Har det vært med kongen siden da? spør TV 2-journalist Tor Hammerø.

- Det er med meg enda, faktisk. Det tok noen år før jeg var tilbake i en båt, svarer kongen.

Noe av grunnen til at seileteamet dro ned med håp om medalje, var at de vant Kieler Woche, en årlig seilekonkurranse på Kielfjorden i Kiel, noen uker før. OL-konkurransen foregikk på den samme banen.

Da kongen og hans mannskap kom tilbake til Kiel for å delta i OL, var følelsen en annen.

- Jeg hadde helt feil spenningsnivå. Det kjentes helt feil ut. Jeg fikk ikke opp adrenalinet nok. Sannsynligvis var det motsatt, at jeg var for nervøs, men det kjentes ut som om det ikke spilte noen rolle. Jeg var ikke gira nok, rett og slett. Det var veldig rart, sier han.

Men selv om kongen da vurderte å slutte med seiling på konkurransenivå, gav han seg ikke. Han deltar fortsatt i seile-konkurranser, og vant finalen i NM i seiling i august i fjor.

- Pessimistisk

I 2013 fortalte kongens nære seilervenn, Morten Jensen, om hvordan det har vært å seile sammen med kong Harald i mange år.

- Han er alltid litt pessimistisk. Han tenker på alt som kan gå galt, han pleier å si: hvis jeg ikke er pessimistisk, så blir jeg heller ikke overrasket. Det er litt typisk han, sa Jensen til Dagbladet da.

Han seilte med kongen i over ti år.

- Vi har ofte vært ute og tatt en øl sammen. Det som slår meg er den folkeligheten hans og hvor alminnelig han er i det miljøet. Han er som alle andre om bord. Og så er han veldig glad i ungdom, han ga jo bort en av båtene sine og for noen år siden. Og det var gøy å se hvor kompis han var med alle han har seilt med tidligere, fortsatte han.

I den autoriserte biografien «Kong Harald V – Seileren som ble en av gutta» som kom ut i 2011, kom det også fram at det under en ragatta i Spania i 2004 holdt på å gå ordentlig galt, da kongen fikk bommen i hodet.

- De fikk seg en støkk da de snudde seg og så at skipper’n lå der blodig. De fikk stablet ham på beina, satt ham på ripa og vasket ham. Da han sa det var i orden og ville fortsette, var det nok greit, Men de passet på at han fikk seg en legesjekk etterpå, sa biografen Jon Amstrup til Dagbladet da.

Thursday, January 15th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments