- Jeg hadde GPS-sendere på sauene. Plutselig begynte det å tikke inn alarmer


(Dagbladet): På torsdag fant saubonden Jim Fosshaug fra Bardu tolv av sauene sine slått ihjel, mens de var på beitet i skogen.

- Jeg hadde GPS-sendere på sauene, og det begynte plutselig å tikke inn alarmer. Da jeg kom fram til dyra så jeg at de var slått i hjel, og jeg kunne lukte at det var en bjørn som hadde stått bak.

Sauene var utsatt for snutebitt og slagmerker over ryggen. Bonden fant også hår etter bjørn og fotavtrykk, og er sikker på at det er en såkalt slagbjørn som står bak.

- Bjørnen må være en gjenganger fordi det virker som om den har gjort dette før. Hadde det vært en vanlig bjørn så hadde den bare tatt to eller tre sauer, men denne bjørnen tok tolv sauer.

Fått skadefellingstillatelse

Etter funnet av de drepte sauene har fylkesmannen gitt skadefellingstillatelse, fordi det er stor risiko for at bjørnen vil fortsette å denge løs på sauer.

Rovviltvakt Torbjørn Berglund i Statens Naturoppsyn forteller at drapsmåten til bjørnen er ganske klasisk.

– Dette er veldig typisk bjørn. Hodet var borte på en av sauene, mens det var slagskader og snutebitt på fem andre, forteller Berglund.

I området pleier det å være mye sau ute på beite på sommeren, og det er ikke uvanlig at bjørner angriper sau, ifølge Berglund.

- Sauen er et lite dyr, og er ingen kamp for en bjørn. Men det kan oppstå kamp mellom bjørnen og større dyr, som for eksempel elg. Foreløpig kjenner vi ikke til tilfeller der bjørnen har angrepet mennesker på denne måten.

Vanskelig å finne

Det er et lokalt skadefellingslag på tolv personer som jakter på bjørnen, men skal vi tro rovviltvakten vil jakten på bjørnen være langt fra enkel.
 
- Det er veldig vanskelig å jakte på bjørnen i dette terrenget. Det er bratt og tett vegetasjon, men jeg har en mistanke om at denne bjørnen har gjort dette tidligere. Den må den felles før den får gjort mer skade.

Området hvor tapene av sau har skjedd er et prioritert beiteområde, og fylkesmannen har ikke annen tilfredsstillende løsning enn skadefelling.

Sunday, July 12th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments