IS hevder de smugler terrorister på flyktningbåter. De er i Europa for å realisere våre trusler om angrep

(Dagbladet): Den islamske stats (IS) brutale frammarsj i Irak og Syria har vekket kraftig internasjonal bekymring det siste året.

I tillegg til at terrororganisasjonen har hatt et sterkt grep i flere områder i landene, har de også et utstrakt ønske om å danne et islamsk kalifat, med IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi som leder for alle verdens muslimer.

Men IS ser også utenfor egne landegrenser, og har i ei tid truet Vesten med terrorangrep. I et intervju med amerikanske Buzzfeed, forteller en syrisk menneskesmugler, engasjert av IS, hvordan terroristene angivelig kommer seg inn i Europa.

- Smugles med flyktninger

IS-operatøren som ifølge nettstedet befinner seg i Tyrkia, smugler IS-krigere ved hjelp av flyktningbåter som skal inn i Europa.

- De smugles i små grupper fra Tyrkia. Vi gjemmer dem på lasteskip fylt med hundrevis av flyktninger, sier mannen i 30-åra, ifølge Buzzfeed.

Nettstedet opplyser også at to andre menn forteller at de har hjulpet terroristsmugleren.

- Krigerne har som mål å realisere truslene fra IS om angrep i Vesten. Hvis noen angriper meg, vil jeg selvsagt angripe dem tilbake, forteller den anonyme IS-operatøren.

Smugleren sikter da til den USA-ledede koalisjonen som i månedsvis har bombet IS fra lufta. I tillegg klarte kurdiske styrker denne uka å gjenerobre den viktige byen Kobani ved grensa til Tyrkia.

Smugleren at IS-krigerne reiser under dekke av å være flyktninger, og at båtene ofte har kurs for Italia, før terroristene forsøker å komme seg inn i land som Tyskland og Sverige.

- Vi kjenner til at det finnes personer som har som hensikt å begå terrorhandlinger i landet, sier Fredrik Milder i det svenske etterretningspolitiet Säpos, til Expressen.

- Har hørt om det

Hjemvendte IS-krigere har lenge vært en uttalt frykt blant europeiske styresmakter. Ifølge tall fra Det internasjonale senteret for radikaliseringsstudier og politisk vold (ICSR) er det nå så mange som 20 000 fremmedkrigere i Syria og Irak. Ifølge PSTs oppdaterte tall er det rundt 70 norske fremmedkrigere i Syria.

- Vi kan vel trygt si at denne smuglingen skjer. I hvilket omfang, kjenner jeg ikke til, sa den amerikanske senatoren Richard Burr tirsdag, ifølge Buzzfeed.

Også senator Lindsey Graham sa hun var kjent med opplysningene, og la til at IS-krigerne vil fortsette å bruke Tyrkia som en port inn og ut av Syria og Irak.

- Største trusselen for Norge

Under Høyres strategikonferanse forrige uke, uttalte statsminister Erna Solberg at fremmedkrigere utgjør den største terrortrusselen.

- Det er de som ser ut til å ha størst potensial. Men dette kan endre seg fort. Og det er fortsatt slik at med bakgrunn i det som skjedde 22. juli kan det også være en person som jobber alene uten kontakt med andre, og som man ikke har oversikt over, sa Solberg.
 
Situasjonen med returnerte fremmedkrigere med mål om å utføre terrorangrep, har også blitt kraftig aktualisert etter terrorangrepene i Paris tidligere denne måneden.

For to uker siden ble to angivelige terrorister, angivelig med bakgrunn fra Den islamske stat (IS), skutt og drept av politiet i Belgia. Politiet sier de to var del av ei gruppe som planla et stort terrorangrep i landet.

Saturday, January 31st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments