Intern forsvarsrapport om båtsalget: Først dekket de meglerns utgifter. Så betalte de full provisjon


(Dagbladet): Det er det Bodø-baserte selskapet Norsk Megling og Auksjon, som har bistått Forsvaret i salgene av alle de ti utrangerte båtene som har havnet hos paramilitære grupper i Nigeria og Kamerun. Og bodøselskapet har fått fett betalt for jobben, viser en intern revisjonsrapport fra Forsvarsdepartementet (FD) som Dagbladet har fått innsyn i. Der påpekes det at megleren fikk betalt for det samme oppdraget på to forskjellige måter:

«I realiteten vil det si at NMA mottar provisjon samtidig som Forsvaret dekker kostnadene i salgsprosessen», skriver Forsvarets interne revisor.

Dobbel-betaling

Etter en lang salgsprosess ble KNM Horten til slutt solgt, via det britiske stråselskapet CAS Global, til den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo for 46,4 millioner kroner. Av dette beløpet fikk NMA rundt 5,5 millioner kroner. Da hadde NMA allerde mottatt 3 millioner kroner fra Forsvaret for å mekle fram et salg av den samme båten til et norsk sikkerhetsselskap, men dette salget ble stoppet av UDs eksportkontroll.

Men i tillegg til salgshonorarene hadde MNA også fakturert 187 500 kroner for markedsføring av KNM Horten.

Det er denne dobbeltbetalingen for de samme tjenestene som departementets revisor peker på.

Morten Larsås i NMA avviser dobbeltbetaling og sier at det var to helt adskilte salgsprosesser i forhold til KNM Horten. Når det gjelder de seks MTBéne mener han at de ble solgt direkte fra Forsvaret til CAS Global.

- Hvordan FDs internrevisjon da kan påstå at NMA tar seg betalt to ganger, når vi 5 måneder etterpå får et nytt oppdrag om å selge Horten, og aldri har solgt MTBene er vanskelig å forstå, sier han.

Revisoren skriver at salgsavdelingen i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har «vesentlige utfordringer knyttet til forsvarlig forvaltning i gjennomføringen av anskaffelser».
Det er en sentral medarbeider her som nå er siktet av Økokrim for grov korrupsjon.

Ukjent salgssum

Bodøfirmaet NMA har siden 2008 vært Forsvarets hovedsamarbeidspartner i arbeidet med å selge utrangert forsvarsmateriell. Til sammen har Forsvaret betalt ut rundt ni millioner kroner i salær til NMA for fartøysalg i perioden 2008 til 2014. I tillegg har de fått et ukjent beløp for salget av Kystvaktskipet Titran. Her er kontrakten utformet slik at megleren får alt over én million euro. NMA har nektet å oppgi både til Forsvaret og til de eksterne granskerne i PwC hvor mye de faktisk fikk for denne båten da de solgte den til en av Afrikas største våpenhandlere.

Nå seiler Titran i Niger-deltaet på oppdrag for den paramilitære styrken Omak Maritime.

Revisjonsrapporten, som er datert 14. desember 2014, anbefaler departementet å vurdere en anmeldelse til Økokrim, siden de ikke kan konkludere med at misligheter ikke har skjedd.

Likevel ventet departementet over tre måneder før de gikk til Økokrim, men da hadde disse for lengst startet etterforsking etter en henvendelse fra Toll-myndighetene.

Høring

Norsk Megling og Auksjon har hatt Økokrim på døra, men ingen i selskapet er siktet for noe ulovlig. I morgen er de kalt inn av Stortinget for å forklare seg om salgene. Det skal også tre tidligere og nåværende forsvarsjefer, tre forsvarsministre og tre utenriksministre.
 

Wednesday, April 29th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments