- Ingen annen vestlig leder ville turt å komme med en så rasistisk uttalelse


(Dagbladet): Et stort steg i retning høyre, og det i siste liten, skal ifølge valgeksperter i Israel ha sikret Benjamin Netanyahu seieren i presidentvalget. Og det med overraskende stor margin.

Likevel må Likud begi seg ut i forhandlinger om å oppnå flertall i nasjonalforsamlingen, som krever 61 mandater. En rekke eksperter mener at Netanyahu har de beste forutsetingene for å danne en koalisjonsregjering, ifølge NTB. Men også venstresiden skal ha som mål å danne en regjering.

Forspranget forduftet

Det var nemlig opposisjonspartiet Sionistunionen som ledet på de siste valgmålingene. Men dette forspranget forduftet, etter at Netanyahu lyktes med sin strategi om å fri til de nasjonalistiske partiene.

Netanyahu sitt parti Likud endte opp med 30 mandater i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset. Det venstrevridde partiet Sionistunionen endte til slutt opp med 24 mandater. Dette når 99 prosent av stemmene var talte.

- Arabere strømmer til

Få dager før valget skrev Netanyahu i en Facebook-status at «Den høyreorienterte regjeringen er i fare. Arabiske velgere strømmer til valgurnene. Venstreorienterte NGO-er kjører dem til urnene med busser.»

Ikke overraskende fikk statusen krass kritikk fra venstresiden.

- Ingen annen vestlig leder ville turt å komme med slikt rasistisk sludder, sier Shelly Yechimovich i det israelske Arbeiderpartiet, ifølge Arutz Sheva.

– Kan du forestille deg en statsminister eller en president i et demokratisk land som advarer om at hans regjering er i fare på grunn av at «fargede velgere strømmer til urnene»? Skrekkelig, ikke sant? påpekte Yechimovich.

Ifølge The Guardian er 21 proesent av Israels befolkning på 1,7 millioner mennesker av palestinsk opprinnelse. Men valgdeltakelsen i denne gruppen har ved de siste valgene vært lav, og i 2013 var den bare på 54 prosent.

I år derimot har dette forandret seg, ettersom den arabiske befolkningen har blitt fristet av den nye koalisjonen mellom fire arabiske partier.

5000 studenter som studerer i Jordan og på Vestbredden skal ha valfartet til valgurnene i busser, ifølge The Guardian.

- Ingen palestinsk stat

Etter hvert som valgmålingene hellet mer og mer mot venstre de siste dagene før valgnatten, tok Netanyahu grep og fridde til de nasjonalistiske partiene lenger til høyre for hans parti Likud.

Den nyvalgte presidenten gikk også ut å sa at det aldri ville bli noen palestinsk stat så lenge han var president, ifølge The Independent.

Videre lovet Netanyahu at Israel skulle fortsette å bygge bosettinger på okkupert land, da han besøkte det annekterte området Har Homa, ifølge NTB.

I 2009 beroliget Netanyahu den nye Obama-administrasjonen, ved å stille seg mer åpen til en palestinsk stat. Han sa da at han ville akseptere en demilitarisert palestinsk stat, så lenge palestinerne anerkjente Israel for å være det jødiske folks nasjon.

Men til og med under forhandlinger med palestinerne i fjor, fortsatte israelske myndigheter å utvide bosettinger i området hvor en palestinsk stat eventuelt skulle grunnlegges.

- Lurte verden

Venstrepartiene i israelsk politikk, blant annet Sionistunionen, gikk ut med krasse uttalelser mot den nyvalgte presidentens høyrevending.

– Dette viser at Netanyahu lurte Israel og resten av verdenssamfunnet da han snakket om en palestinsk stat. Han har aldri ment det, sa Nachman Shai i det israelske arbeiderpartiet som støtter Sionistunionen, ifølge The Independent.

– Netanyahu fisker etter de ekstreme og fasistiske israelerne. Om han vinner eller ikke, kan ikke Israel nekte palestinerne å leve fritt og selvstendig på deres eget landområde, sa Abdullah Abdullah, som støtter den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Wednesday, March 18th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments