- Ikke i det verste diktatur ville vi akseptert dette


(Dagbladet): PST troppet i går opp hjemme hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen vest i Oslo. Med seg hadde de ordre fra Statsadvokaten om å beslaglegge materiale fra dokumentaren han lager om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge.

PST bekrefter i en pressemelding at beslaget av materialet skjedde som følger av pågripelsen av en norsk 18-åring som er siktet for å forsøkte å tilslutte seg Den islamske stat (IS). PST skriver at det kom fram konkrete opplysninger i etterforskingsmaterialet om at viktige bevis befant seg hos Rolfsen.

- Hvis PST mener at journalisters upubliserte råmateriale er et viktig bevis i en norsk straffesak, har de et alvorlig demokratisk problem, skriver John Christian Elden, som forsvarer den terrorsiktede 18-åringen, i en SMS til Dagbladet.

- Ikke i det verste diktatur ville vi akseptert dette, skriver Elden.

Venter på godkjenning fra retten

De beslaglagte videofilene til filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen er ikke gjennomgått, opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Opptakene skal sendes til retten, som skal avgjøre om PST kan se innholdet.

PST mener det etter pågripelsen kom fram konkrete opplysninger om at viktige bevis befant seg hos Rolfsen.

- Opplysningenes karakter gjorde at det var høy grad av sannsynlighet for at dette var riktig. Det forelå videre et vesentlig hasteelement for å forhindre at det viktige beviset ble forspilt. Ved å vente på rettens beslutning fremstod det for oss som sannsynlig at beviset i mellomtiden ville bli forspilt, skriver PST.

PST kontaktet deretter Det nasjonale statsadvokatembetet (NAST), da de mente det var et vesentlig hasteelement. NAST var enig i vurderingen, og det ble besluttet å ransake, skriver PST.

Rolfsen var selv kritisk til razziaen, men kopierte opp videofiler til PST da de troppet opp hjemme hos ham i går kveld.

- Jeg er ikke overrasket over at PST er interessert i prosjektet mitt, men jeg hadde ikke forventet noen razzia. Det er sterk kost når de tropper opp med full ransakingsordre, sier Rolfsen.

Har filmet gutten

- Vi har filmet gutten. PST var blant annet ute etter dette materialet, som de også tok med seg, sier filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen til NTB.

Rolfsens filmselskap Curry Film har i en periode fulgt den siktede 18-åringen. Et filmteam var på flyplassen med 18-åringen da han ble pågrepet. Også Ubaydullah Hussain var til stede, ifølge Rolfsen. Han har vurdert å ha med materialet med 18-åringen i dokumentaren, og sier at PST beslagla timer med materiale.

18-åringen ble i går pågrepet av svensk sikkerhetstjeneste, og ble tidligere i dag utlevert fra Sverige til Norge. Han har forklart at han ikke skulle tilslutte seg noen terrorgruppe. Etter hva Dagbladet er kjent med, er 18-åringen ikke tidligere straffedømt.

- Han har vært i avhørt, besvart alle spørsmål og kan ikke se grunnlag for siktelsen mot han for å forlate Norge til fordel for
Rhodos, skriver Elden til Dagbladet tirsdag kveld.

Til tross for sin unge alder skal den antatt radikaliserte 18-åringen ha vært i myndighetenes søkelys en tid, og det er gjennomført etterforskningsskritt flere steder i Norge i forbindelse med pågripelsen. Mannen framstilles for fengsling i morgen, og PST sier de vil komme med flere opplysninger i etterkant av fengslingsmøtet.

Inngrep i ytringsfriheten

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, er blant dem som har vært kritisk til PSTs framgangsmåte. Stavrum krever at PST lar være å gjennomgå filmmaterialet, og ser razziaen som et alvorlig anslag mot pressefriheten og kildevernet i Norge.

- Dette minner om land vi overhodet ikke vil sammenlikne oss med. Det har en enormt skadelig signaleffekt som sier at man ikke lenger kan fortelle noe i fortrolighet til mediene i Norge, sier hun til Dagbladet.Også Stavrums forgjenger Per Edgar Kokkvold, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås og menneskerettsforsker Anine Kierulf reagerer.

- Beslag av ikke-publisert materiale innebærer et klart inngrep i ytringsfriheten, sier Kierulf til Dagbladet.

Tuesday, June 9th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments