I september blir det blodmåne og supermåne på én og samme dag


(Dagbladet): 28. september kan nordmenn bli vitne til to spektakulære himmelfenomener på en og samme dag. På denne dagen vil fullmånen være både på sitt mørkeste og lyseste.

Klokka 02.00 på natta vil månen være ekstra nær jorda. Fenomenet kalles supermåne, og inntreffer når det er fullmåne (eller nymåne) og den er nærmest mulig jorda i løpet av månens elliptiske bane. Ved fullmåne ser månens side som vender mot jorda enorm ut på himmelen, men den er ikke noe større enn vanlig, det bare ser sånn ut.

Men kort tid etterpå vil månen forsvinne. Det vil oppstå en måneformørkelse klokka 03.00 hvor jorda plasserer seg mellom månen og sola. Men månen vil ikke bli helt usynlig under formørkelsen. Månen kommer til å få en glødende rødfarge.

Blodmåne på himmelen

- Fenomenet kalles for blodmåne. Det oppstår når jorda kaster skygge på månen og det røde lyset fra sola filtreres gjennom jordas atmosfære. Det er fordi det røde lyset slipper lettere gjennom enn blått lys, og det røde lyset gir månen et rødlig skjær, sier Håkon Dahle, forsker ved instituttet for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

Han forteller at det er ytterst sjeldent at fullmåne og blodmåne finner sted på en og samme dag. Man må faktisk helt tilbake til 1982 sist gang verden var vitne til at månen fikk et rødlig skjær og var nærmest jorda på en og samme dag.

- Det er også fire år siden sist det var blodmåne over Norge, og at det er blodmåne og supermåne på en og samme dag gjør det hele ekstra spesielt, sier Dahle.

Håper på fint vær

Om det blir mulig å være vitne til blodmånen og supermånen vil være avhengig av været. I tillegg kan støvpartikler i atmosfæren skygge for sikten.

- Etter et kraftig vulkanutbrudd kan månen bli så mørk under en måneformørkelse at det blir vanskelig å se. Men er det klart og fint vil det gi et ganske lyst bilde med en kikkert.

Dommedagsprofeter mener på side at sola og månenes forhold til hverandre vil føre til tidevann og flom. Tilhengere av den såkalte blodmåneprofetien, Blood Moon Prophecy, er overbevist at slike fenomener vil føre til verdens undergang.

Dommedag eller ei, neste gang det er mulig å være vitne til blodmåne og supermåne på en og samme dag er 2033.

Tuesday, September 1st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments