I retten nå: Politiet ber om sju nye uker for Krekar. Han bidrar til økt terrorfare


(Dagbladet): I Oslo tingrett fredag klokka 10.00 ble mulla Krekar framstilt for varetektsfengsling. Det er bedt om 7 nye uker varetektsfengsling for Krekar, denne påstanden ble opprettholdt av politiet fredag.

Tiltalen mot Krekar kommer på bakgrunn av et NRK-intervju den 25. februar i år hvor han i et intervju blant annet sa han ville sende en gave til en gave til den som dreper en navngitt kurder. Krekar ble pågrepet dagen etter intervjuet med NRK og har sittet i varetekt siden.

Riksadvokaten fattet i går beslutning om å tiltale Krekar for å oppfordring til straffbare handlinger.

Økt terrorfare

Politiet, ved Vegard Rødås, ønsker å holde varetektsfengslet fram til rettssaken på grunn av gjentakelsesfare. Han mener at samfunnet må beskyttes mot Krekar, og at dette veier tyngre enn at Krekar få gå fri.

Referatforbudet fra fengslingsmøtet ble opphevet.

- Han bidrar til en økt terrorfare i Norge. Tingretten har allerede vurdert oversoning tidligere, og det er ingen fare for det. Tingretten mente han kunne holdes fengslet fram til oktober, hvor det er sannsynlig at en hovedforhandling kan holdes, sier Rødås.

Krekars advokat Brynjar Meling er ikke overrasket over riksadvokatens avgjørelse om ta ut siktelse. Mulla Krekar benekter straffskyld noe han gjort hele veien. 

- Min klient begjærer seg løslatt. De kan ikke holde han på gjentakelsesfare på bakgrunn av oversoningsfare. Om han skulle bli funnet skyldig for dette, vil han allerede være ferdig sonet, sier Brynjar Meling til Dagbladet før rettsmøtet.

Kritiserer NRK

Meling var ikke overrasket i går da Riksadvokaten tok ut kjennelse. Ifølge Meling mener Krekar at han er beskyttet av ytringsfriheten.

- Det ville vært en stor nedtur for politiet om tiltalen ikke hadde kommet. Nå får vi se hvilke beviser som legges fram og legge opp vårt forsvar etter disse, sa Meling til Dagbladet.

Meling retter i retten kritikk mot NRK, og spesielt intervjuteknikken i intervjuet. Av hundrevis av henvendelser fra media, svarte han bare på fire henvendelser. Blant annet revyavisa til Kyrksæterøra, NRK og al-Jazeera.

Meling mener at tidligere retter har overdrevet Krekars mål om å uttale seg så mye som mulig i media, og at dermed gjentakelsesfaren for å oppfordre til straffbare handlinger ikke er høy.

- NRK trekker fram det mest kontroversielle fra et stort råmateriale. Dette råmateriale har NRK nektet å gi ut, og man vil be tingretten om å pålegge NRK å utlevere dette råmaterialet, sier Meling i fengslingsmøtet, som mener at dette materialet er svært viktig for sakens opplysning.

Friday, August 14th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments