«Hvis du får bagatellmessige bivirkninger, er det ikke nødvendig å gå til lege»

(Dagbladet): Foreningen «Gransking av vaksineforsøket» har nå sendt brev til helse- og omsorgsminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg med krav om at et vaksineforsøk, som ungdomsskoleelever på 80- og 90-tallet ble utsatt for, må granskes.

Les hele kravbrevet her.

Dagbladet har en rekke ganger skrevet om det såkalte «Vaksineforsøket-88».

Mellom 1988 og 1991 ble 180 000 skoleelever ved 1335 norske ungdomsskoler vaksinert.

I tillegg deltok 50 000 rekrutter i det gigantiske vaksineforsøket mot meningokokk B-bakterien som forårsaker hjernehinnebetennelse.

Krever uavhengig gransking

Gruppa, som nå krever en uavhengig gransking, viser til at vaksineforsøket ble slaktet av en regjeringsoppnevnt granskingskomite i 2007. Deres påstand er at den såkalte Aasland-rapporten ikke fikk noen konsekvenser, slik daværende helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad lovet at den skulle.
 
- Vi skadde tar nå selv opp kampen med krav om en grundig og uavhengig gransking. Folkehelseinstituttet fikk granske og frikjenne seg selv i 2007, samtidig som folkehelsedirektøren beklaget på direktesendt tv til de som hadde blitt skadet, sier talskvinne Lene Loe for foreningen til Dagbladet.
 
Foreningen sier at 295 navngitte personer med dokumenterte sykdommer som kan knyttes til vaksineskade stiller seg bak kravbrevet som nylig er blitt sendt til helseminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg og utvalgte regjerings- og stortingsmedlemmer.
 

- Møtt med mistro

- De skadelidte er siden vaksineforsøket blitt møtt med mistro av staten. De som har hatt ressurser til det har måttet gå rettens vei for å bli hørt. De aller fleste sakene har havnet hos Norsk pasientskadeerstatning (NPE) der 90 prosent av dem har fått avslag på søknadene sine om erstatning. Dette til tross for at de ble lovet full økonomisk oppreisning hvis de skulle få helseskader i forbindelse med forsøket, sier Loe.
 
Foreningen viser til at Høyesterett  i 2013, i saken til May Britt Hovland, slo fast at meningokokkvaksineforsøket har resultert i sykdom De mener dommen bør skape presedens for de mange andre som tok skade av vaksineforsøket.

Mange har søkt etterstatning med ME-sykdom etter vaksinen mot meningokokk B. Foreningen understreker at det ikke bare er ME som har rammet de 295 personene som nå krever gransking.

- Det som går igjen er autoimmune og nevrologiske diagnoser. Mange har flere diagnoser og et veldig sammensatt sykdomsbilde.
Vi snakker om diagnoser som ME, fibromyalgi, autoimmun stoffskifteproblematikk, migrene, epilepsi, MS, revmatisme, lupus, diabetes og narkolepsi, sier Lene Loe.

Varsler svar

Foreningen viser også til en fersk dom fra lagmannsretten hvor en mann får erstatning for sin MS-sykdom etter MMR-vaksine han fikk som tolvåring.

- Helse- og omsorgsdepartementet har nettopp mottatt brevet som omhandler krav om granskning av meningokokkvaksineforsøket. Departementet vil behandle saken på vanlig måte, og avsenderne vil selvsagt få svar, opplyser helseminister Bent Høies informasjonsavdeling i Helse- og omsorgsdepartementet i en epost til Dagbladet.

Brosjyrematerialet Statens institutt for folkehelse sendte skolebarn og foreldre i 1988 avslører at Staten tonet kraftig ned eventuelle komplikasjoner som kunne følge av vaksinen. Staten forpliktet seg til full økonomisk kompensasjon dersom noen, mot formodning, skulle bli syke.

- Ikke nødvendig å gå til lege

«Over 3000 personer i Norge har fått vaksinen til nå. Ingen har fått alvorlige bivirkninger. Den nye vaksinen vil gi lette plager. Ømhet på stikkstedet og feber vil forekomme ved denne vaksinen som ved mange andre vaksiner. Dersom det etter vaksinasjon oppstår problemer som gjør deg utrygg, skal du oppsøke lege. Vi regner den nye vaksinen som sikker. Det er usannsynlig at det skal oppstå alvorlige komplikasjoner. Dersom dette allikevel skulle skje, har Staten bundet seg til å gi full økonomisk erstatning dersom det oppstår en varig skade», het det i informasjonen fra Statens institutt for folkehelse, nå Folkehelseinstituttet.

Staten gikk faktisk så langt som å fraråde vaksinert ungdom å oppsøke lege hvis de fikk plager etter vaksinen.

«Hvis du får bagatellmessige bivirkninger, er det ikke nødvendig å gå til lege.»

Sunday, February 8th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments