Hver dag annonserer 40-50 jenter sex-salg i Trondheim. Politiet vet ikke hvor mange som er mindreårige


TRONDHEIM (Dagbladet): Magasinet forteller denne helga historien om norske Ida, som har solgt sex siden hun bare var 15 år gammel. Ida er i dag myndig og bor i Trondheim. Hun studerer på dagtid – og selger sex til opp mot tre kunder per dag på kveldstid. Hun velger å kalle seg Ida i reportasjen.

Politiet har ikke noe konkret tall på hvor mange unge rundt 18 år som selger sex i trønderhovedstaden. Det ble i fjor anmeldt en enkelt sak som gjaldt sexkjøp av personer under 18 år. Så langt i år er tallet 0, det samme gjelder 2012 og 2013.

- Vi vet at det er mørketall, sier en politimann som jobber i Politiets innsats mot prostitusjon i Trondheim (Pimpit).

Han ønsker ikke navn på trykk fordi det kan ødelegge hans funksjon som uropatrulje opp mot prostitusjonsmiljøet.

- Vi kjenner til forhold der personer under 16 år har tatt betalt for tjenester og det har blitt etterforsket som overgrep. Følgelig er det ikke blitt statistikkført som sexsalg, sier politimannen.

Mer utbredt på institusjon

Da Trondheim kommune spurte over 8000 elever på ungdomsskole- og videregåendetrinnet om deres livssituasjon i 2013, kom det fram at 5 prosent av guttene hadde solgt eller byttet seksuelle tjenester. Blant jentene var tallet 1,6 prosent.

I ulike svenske studier gjennomført i tredje klasse på videregående skole, har 1,3 til 3,6 av guttene erfaring med salg av seksuelle tjenester. Mellom 1 prosent og 4,6 prosent av jentene.

- Blant de på barnevernsinstitusjon oppgir mellom 13 og 23 prosent av jentene og 4 til 8 prosent av guttene å ha solgt sex, sier Amanda Netscher, forfatter av rapporten «Prostitutionen i Sverige 2014 – En omfattningskartlägging» og utviklingsleder mot prostitusjon og menneskehandel i Länsstyrelsen i Sverige.

• Les Magasinet-saken: Barnet som solgte sex

Målrettet

I Trondheim er «Pimpit»-prosjektet politiets innsatsgruppe mot sexsalg, hallikvirksomhet og menneskehandel. Det er to etterforskere som jobber i «Pimpit»-prosjektet til daglig.

De to jobber både mot gateprostitusjon, der kvinner fra Russland, Ukraina og Romania — ofte traffickingofre — utgjør flertallet, og mot sexsalg via eskortesider på nettet.

Gjennomsnittlig ligger det 40-50 annonser ute hver dag for sexsalg i Trondheim og området rundt. Gruppa mener de har lykkes med sin strategi om at det ikke skal finnes noe eget område for sexsalg i Trondheim.

Vet lite om unge

Men den yngste gruppa personer som selger sex er ikke godt kjent for «Pimpit»-gruppa.

- Vårt hovedfokus er ikke norske prostituerte som gjør det for sin egen del og vinning. Vi kjenner ikke til denne jenta, sier en av «Pimpit»-etterforskerne om jenta Magasient har intervjuet om salg av sex.

Det er kjent for politiet at personer selger sex i ubetjente solstudioer, slik kvinnen Dagbladet forteller om i dag gjør.

- Første gangen vi oppdaget salg av sex i solstudio var i perioden det dukket opp ubetjente solstudioer, før 2009, sier politimannen, som har vært i kontakt med de aktuelle lederne av studioene og samarbeidet med dem om tiltak.

- Politiet i Trondheim kjenner ikke til at solstudioer er fast arena for prostituerte, men at de blir benyttet fra tid til annen. Vi har kunnskap om at østeuropeiske prostituerte og narkomane har benyttet solstudioer, sier han.

Rykter

Det foreligger lite sikker informasjon om prostitusjon blant unge kvinner i de store norske byene. Jørn Solsvik, leder for seksjon for organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt, sier til Dagbladet at de ikke har et konkret tall på unge prostituerte i Bergensområdet.

- Det er veldig vanskelig å si noe antall. Vi har ikke konkrete tall. Vi har sett at det har vært unge jenter både på gata og på nettet, men vi har ikke klart å komme i kontakt med dem. Hvor systematisk dette er, er ikke godt å si, sier Solsvik til Dagbladet.

- Vi har heller ikke tatt disse for noe, påpeker han.

Dette er snakk om utenlandske kvinner, knyttet til trafficking. Solsvik er kjent med opplysninger om at unge norske jenter også selger seg, men sier:

- På ryktebørsen sies det jo at det foregår, at det er unge jenter som selger seg, men vi har ikke sett det selv. Hvor mye man skal legge vekt på det er ikke godt å si, men vi er ikke fremmede for at det skjer.

Få saker

Etter å ha sjekket med Felles etterforskningsenhet i fylket, opplyser kommunikasjonsrådgiver Hilde Urdal Fløysvik i Rogaland politidistrikt at de ikke har informasjon om mindreårige som selger sex i fylket.

Pressesjef Unni Grøndal i Oslo-politiet sier, etter å ha forespurt seg hos byens fem politistasjoner — samt den dedikerte menneskehandelgruppa — at heller ikke Oslo-politiet har nok informasjon til å svare på detaljerte spørsmål.

- Vi har bare hatt noen få saker med mindreårige, og har ikke nok informasjon til å kunne svare på dine spørsmål. Heller ikke i sexkjøpssaker kjenner vi til at det har vært mindreårige involvert, sier Grøndal.

Innført tiltak

Styreformann i Norsk solarieforening, Ronny Rath Pedersen, sier til Dagbladet at han er kjent med at det forekommer sexsalg i ubemannede solarier – men at det ikke er et stort problem.

- Vi er kjent med at problemet eksisterer. De store kjedene, som driver seriøst, har kameraovervåkning. Det har vært tilfeller der drivere samarbeider med politi og relevante myndigheter etter mistanke om slik virksomhet, sier Rath Pedersen.

- Solstudiobransjen stiller seg positiv til å innføre tiltak for å avdekke slike forhold. Kundene skal føle seg trygge. Mange har også en anropsknapp slik at kunden kan komme rett til en vakttelefon hvis de ser noe ureglementert. Dette dreier seg nok først og fremst om kreativitet og oppfinnsomhet hos de som driver slik virksomhet. Vi har sett at det har skjedd i Trondheim, og vi har også sett dette i Oslo og det indre østlandsområdet, sier Rath Pedersen.

Sunday, April 5th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments