Hun har et mysterium i alle år. Nå har Kim gjort lillesøsteren til en av landets mektigste


(Dagbladet): Den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un er kjent for å være skeptisk til hvilke mennesker han omgir seg med, og ikke minst hvem han stoler på.

Nå har han valgt å innsette sin egen søster, Kim Yo-jong, som sjef for landets propagandadepartement. Det vil igjen si at hun nå skal bistå med å «konsolidere makta til Kim Jong-un».

Det er den nordkoreanske avisa Daily NK som sier de har fått denne informasjonen fra en kilde som må forbli anonym av hensyn til vedkommedes sikkerhet.

Full tillit

Kilden mener også at det er Kim selv som har tatt initiativ til å få søsteren inn i de fremste rekkene av maktapparatet, og at han har stor tiltro til henne.

- Det blir sagt at han har full tillit til sin søster, sier kilden, og peker på at det faktum at hun er en del av den nærmeste gudommelige blodlinja som en viktig årsak.

Mannen som måtte vike for at lillesøsteren til landets overhode skulle få jobben, er den 89 år gamle veteranen Kim Ki-nam. Kim Jong-un skal ha karakterisert arbeidet hans som «under pari», og han har nå fått en seremoniell rådgiverrolle uten nevneverdig makt.

Han har vært en del av parti-apparatet helt siden 1960-tallet.

Lite kjent

Inntil nylig har veldig lite vært kjent om den yngre søsteren til statsoverhodet. Hun har heller ikke vært mye i rampelyset, men i de siste månedene har hun blitt mer synlig.

Hun antas å være 27 eller 28 år gammel, og hun skal også være gift med sønnen til partisekretæren.

I mars var hun med da Kim Jong-un inspiserte militærstyrker i nærheten av den sørkoreanske grensa, og i juni var hun også med i følget som besøkte den nye internasjonale flyplassen i Pyongyang.

Borte

Det var den mye omtalte Kim Kyong-hui, tanta til Kim Jong-un, som hadde vervet som leder for propagandadepartementet før nevnte Kim Ki-nam. Hun har ikke blitt sett på over halvannet år.

I desember i 2013 henrettet Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un, sin egen onkel. Onkelen Jan Sang-thaek var en av landets mektigste menn – men det satte diktatoren en brutal stopper for.  

Det hevdes også at Jong-un har drept flere andre av sine nærmeste familiemedlemmer, men det har ikke kommet rapporter om at onkelens kone, Kyong-hui, har blitt drept. 

Kyoung-hui er datter av den tidligere Nord-Korea-lederen Kim Il-sun, og hun er søsteren til landets forrige leder, Kim Jong-il. 

Eksperter har derfor tidligere gått ut i fra at hun skal være trygg i det nåværende regimet. 

Manipulert bort

I en propaganda-video som ble sendt på nordkoreansk TV i januar 2014, kan man se tanta side om side med diktatoren og hans kone. 

I etterkant har derimot Kyong-hui blitt manipulert bort, slik at man bare kan se Kim Jong-un og hans kone i videoen, skriver den sørkoreanske avisa Choson Ilbo.

At tanta er sporløst forsvunnet fra videoen har ledet til spekulasjoner om at hun også har blitt henrettet. 

- Det kan virke som om Kim Kyong-hui ikke lenger har en sterk posisjon i partiet, men vi har ikke nok bekreftelse til å si at hun har blitt sparket fra partiet, sa en offisiell represenant for Sør-Korea til avisa.

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments