Hun deltok i et blodbad der 57 personer ble drept. Nå vil IS ha henne løslatt

(Dagbladet): Den islamske stat (IS) åpner for å løslate det japanske gisselet Kenji Goto. Mannen er trolig den eneste gjenlevende av de to japanske mennene som ble tatt til fange. En video publisert lørdag viser angivelig at Haruna Yukawa er drept.

IS krever nå at den irakiske kvinnen Sajida al-Rishawi (44) løslates fra fengsel i Jordan – og åpner for en byttehandel.

Men hvem er denne kvinnen?

«Fengslet søster»

Sajida al-Rishawi er fengslet etter at hun forsøkte å gjennomføre et selvmordsangrep i 2005.

I den nye IS-videoen – gjengitt av CNN – omtales al-Rishaw som en «fengslet søster».

- De krever en løslatelse av deres fengslede søster Sajida al-Rishawi, sier en stemme i videoen, ifølge CNN.


Sajida al-Rishawi er mest kjent for å være selvmordsbomberen som «mislykkes» i terrorangrepet på Radissom SAS-hotellet i den jordanske hovedstaden Amman i 2005. 57 mennesker ble drept og over 100 skadd.

Sammen med ektemannen ankom hun Jordan 5. november 2005 – men bare én av dem klarte å sprenge seg selv i terroraksjonen som al-Qaida tok på seg ansvaret for.

Falske pass

Etter terrorangrepet tilsto hun på tv og kom med detaljerte beskrivelser.

- Ektemannen min detonerte bomben, jeg forsøkte å sprenge min, men den ville ikke, sa al-Rishawi ifølge AP under  tilståelsen ble vist på jordansk tv.

Sajida al-Rishawi og ektemannen ankom Jordan med falske pass med falske navn. I Jordan leide de en leilighet og hun har senere forklart rundt angrepet:

- Han hadde to eksplosive belter. Han tok på meg det ene, og festet det andre på seg selv. Han lærte meg hvordan jeg kunne bruke det.

Paret leide en bil og gikk til aksjon mot hotellet 9.november. Tre terrorister døde og 57 gjester og ansatte ved hotellet mistet livet.

- Ektemannen min og jeg gikk inn på hotellet, han gikk til det ene hjørnet jeg til det andre. Det var et bryllup der inne – med barn, kvinner og menn.

- Ektemannen min detonerte sin bombe, og jeg forsøkte å detonere mitt belte, men det ville ikke. Så forlot jeg hotellet sammen med alle menneskene som sprang derfra, fortalte hun for snart ti år siden.

Tette bånd

Sajida al-Rishawi skal også være søster av den avdøde tidligere al-Qaida-lederen Abu Musab al-Zarqawi. Han ble drept av amerikanske styrker i 2006.

Leder for terrororganisasjonen Den islamske stat, Abu Bakr al-Baghdadi, skal også ha koblinger til broren Abu Musab al-Zarqawi.

Ifølge CNN var den nåværende IS-lederen en nær støttespiller under al-Zargawis styre.

James Reese, som tidligere var en del av US Delta Force, forteller til amerikansk presse:

- Det er en kobling tilbake til denne kvinnen. Dette er en måte å hjelpe dem (IS) til å få tilbake personer, og hjelpe dem med deres propaganda, sier Reese om den potensielle byttingen av fanger.

IS har tidligere krevd 1,5 milliarder kroner i løsepenger for de to japanerne. Fristen gikk ut fredag – og nå har trolig ekstremistene endret kravene.

Japans statsminister Shinzo Abe kaller drapet på Yukawa en rystende og utillatelig terrorhandling. Abe sier han ikke kommer til å gi etter for terrorisme, og gjør det også klart at han ikke har planer om å slutte seg til den USA-ledede militæroperasjonen mot IS.

USAs president Barack Obama har fordømt «det brutale drapet» på Yukawa, noe som viser at også amerikanske myndigheter regner det som sikkert at japaneren er drept.

Sunday, January 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments