Høye fjell kan hindre monster-tyfonen


Jordras, enorme nedbørsmengder og en vindstyrke som i seg selv er ødeleggende er hva som venter Taiwans innbyggere fredag kveld og natt til lørdag, når tyfonen Soudelor slår inn over østkysten av øya.

Søndag etterlot tyfonen den lille øya Saipan i det vestlige Stillehavet i et komplett kaos.

Gjenoppbygges

Mandag var Soudelor klassifisert som en tyfon i kategori 5, med vindstyrker på over 69 sekundmeter – og ble i medier verden over omtalt som klodens hittil verste uvær i år.

Selv om tyfonen har svekket seg siden da og torsdag kveld ble klassifisert som en tyfon i kategori 2, har den slett ikke rast fra seg.

- Innbyggere på Taiwan bør forberede seg på å bli truffet direkte av en stor tyfon. Faktisk kan tyfonen mangle lite på å gjenvinne status som en super-tyfon før den når landet fredag kveld, sier meteorolog Dave Samuhel ved meteorologinettstedet Accuweather.

Ifølge nettstedet weather.com kan Soudelor bli den sterkeste tyfonen som treffer Taiwan på tre år.

160 km/t

Tyfonen treffer først østkysten med en styrke i kastene på rundt 160 kilometer i timen, og beveger seg mot vest og nordvest innover øystaten utenfor kysten av Kina.

Det er når den krysser fjellkjedene inne i landet at den kan få noen av de mest ødeleggende virkningene: Enorme nedbørsmengder på opptil 500 millimeter. Det kan igjen utløse jordskred og kraftig oversvømmelse.

Samtidig kan Taiwans høye fjell, opptil 3860 meter, bli redningen for de folkerikeste områdene på vestkysten av øya, fordi fjellene bremser farten på vinden.

Treffer Kina

På meteorologibloggen til Liam Dutton på Channel 4 sammenliknes dette med å sykle på asfalt, og deretter komme inn i høyt, tykt gress.

En fullt så kraftig oppbremsing blir det neppe i dette tilfellet.

Ifølge AccuWeather vil Soudelor bli betydelig svakere før den treffer det kinesiske fastlandet sent på lørdag eller søndag – men ikke svakere enn at vinden, regnet og oversvømmelsene fortsatt gir grunn til bekymring.

Friday, August 7th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments