Holdt på å forsvinne fra ligasystemet, nå nærmer de seg Premier League


(Dagbladet): Bournemouth: 183 000 innbyggere, fint plassert noen mil vest for Southampton langs Den engelske kanal, deilig klima, mest kjent i Norge som språkreisedestinasjon.

For fotballkjennere også kjent for fotballaget AFC Bournemouth, med kallenavnet «The Cherries», som Harry Redknapp ledet på 1980-tallet.

Om en måneds tid kan imidlertid det nevnte fotballaget sparke lille Bournemouth inn i langt fleres bevissthet. Laget med de røde og svarte stripene er nemlig på god vei mot selveste Premier League.

Voldsom endring

For ganske nøyaktig seks år siden kjempet den lille klubben mot nedrykk fra League Two (fjerde nivå), og enda verre: Den sto i fare for å blitt satt under økonomisk administrasjon.

Hva i all verden har skjedd?

Det første som skjedde var at et konsortium av nye eiere tok over klubben i juni 2009. De sprøytet ikke inn voldsomme summer slik andre overivrige eiere har gjort, men de sørget for det viktigste: Økonomisk stabilitet.

Det andre nøkkelgrepet som ble gjort var at Eddie Howe, som da bare var 31 år, fikk managerjobben på permanent basis.

Siden har pilene pekt bare én vei for «The Cherries»: Rett opp.

Ingen store navn

Eddie Howe forlot klubben i en periode for å prøve seg som manager for Burnley, men returnerte som Bournemouth-sjef høsten 2012. Siden det er 37-åringen blitt en av det mest ettertraktede unge managerne på balløya.

Flere opprykk, kombinert med kontuinitet og stabilitet har tatt klubben til toppen av Championship-tabellen når bare sju runder av årets sesong gjenstår.

Og det med et ganske så umerittert mannskap.

- Det første som er interessant er at de ikke har spesielt mange spillere man umiddelbart drar navnemessig kjensel på. Det andre er at stammen i laget nærmest ikke har kostet noe som helst. Nøkkelspillere som Harry Arter og  Matt Ritchie kom billig. I tillegg ble begge midtstopperne kjøpt for 200 000 pund. I dagens fotball er det en slikk og ingenting, sier TV 2-ekspert Jørn Sundby til Dagbladet.

Offensiv fotball

Sundby skal kommentere dagens kamp mellom Ipswich og nettopp Bournemouth for samme kanal. Han sier:

- Manager Eddie Howe må ta mye av æren for den utrolige framgangen. Laget har en veldig tydelig måte å spille på. De har ballen mye, de spiller langs bakken og er opptatte av å bruke kantene og komme rundt med offensive backer. Bournemouth kan beskrives som et veldig spillende lag. De har ikke kjøpt seg til suksessen, men de har hentet spillere fra lavere divisjoner og gjort dem bedre.

Framgangen har altså kommet med en gjeng spillere bare den mest ivrige fotballkjenner har særlig kunnskap om.

I 3-0-seieren over opprykksrival Middlesbrough før påske startet laget med disse elleve hjemme på Dean Court:

Artur Boruc; Simon Francis, Tommy Elphick, Steve Cook, Charlie Daniels; Matt Ritchie, Harry Arter, Andrew Surman, Marc Pugh; Yann Kermorgant, Callum Wilson.

Den polske keeperen Boruc, som kanskje er det mest kjente navnet, er på lån fra kanalnabo Southampton.

- De har stilt med nesten det samme laget omtrent i hver eneste kamp denne sesongen. Midtstopperne har startet alle de 39 seriekampene så langt, mens de fire midtbanespillerne alle har vært på banen i mellom 34 og 39 kamper. Selv om Championship-sesongen er lang og tøff har de unngått skader på nøkkelspillere. Det er de samme 11-12 som spiller hele tiden, sier Jørn Sundby.

- Noe av nøkkelen er at de ikke har gått i samme felle som foreksempel Leeds, og hentet mange utlendinger. De har en stamme med britiske spillere og en manager som virkelig har fått det til, fortsetter TV 2-eksperten.

På veien mot toppen av tabellen har de rødsvarte scoret hele 82 ganger, og står dermed med en helt suveren målforskjell.

Rekordjevnt

Men Eddie Howes gutter har ikke råd til et eneste feilskjær i sesonginnspurten. I årets rekordjevne Championship er det bare sju poeng ned til Brentford på 7. plass.

Watford og Middlesbrough, på henholdsvis andre- og tredjeplass er bare poenget bak «The Cherries».

- Det er superjevnt i toppen, men etter kampen mot Ipswich i kveld, har Bournemouth gjort unna alle de andre opprykkslagene. I de siste seks kampene har de bare antatt svakere lag igjen, og har sånn sett det greieste programmet av topplagene. Vi får se om de takler presset, sier Sundby.

- Ser du for deg at Bournemouth blir en publikumsfavoritt neste sesong dersom de rykker opp til Premier League?

- Ja, det gjør jeg. Husk Blackpool for noen år siden. De hadde også med en stamme fra Championship inn i Premier League, og der viste de null respekt. Jeg tror Bournemouth kan gjøre det samme. De vil spille sin fotball uansett, og de kan overraske. De kommer til å produsere mange sjanser og bite fra seg. En fordel for dem er at flere av nøkkelspillerne bare er 23-25 år, sier Jørn Sundby.

Overraskende forsterkning

TV 2-eksperten er spent på om laget fra Sør-England faller for fristelsen og henter en rekke forsterkninger hvis de rykker opp.

Han innrømmer at han ble overrasket da Eddie Howe hentet tidligere Solskjær-elev Kenwyne Jones fra Cardiff på lån for en ukes tid siden.

- Det var litt overraskende. Men de er gode til å komme rundt på kantene, så han vil kunne utrette en del i boksen. Først og fremst er nok Jones en backup til Callum Wilson, sier Sundby.

• Ipswich-Bournemouth sendes på TV 2 Sport Premium klokka 18.15 i kveld. Det er tvilsomt om Jonathan Parr, som sliter med en hamstring-skade, spiller for Ipswich.

Friday, April 3rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments