- Hogg det opp til spiker


(Dagbladet): I dag måtte tidligere forsvarssjef general Harald Sunde svare overfor Stortingets kontrollkomité på hvordan minst ti utrangerte norske marinefartøy har havnet hos paramilitære i vest-Afrika.

 - Jeg er også meget skuffet og beklager dypt at det er begått så alvorlige feil, sa han til komiteen.

En streng komitéleder Martin Kolberg stilte ham til veggs:

- Jeg tror ingen reagerer på at vi sier klart at her er reglene brutt, og du har også beklaget Sunde. Men kan det stå til troende at dere trodde på at båtene virkelig skulle seile under britisk flagg med britisk jurisdiksjon.. Når det også var nigeriansk personell på befaring og ønsket å kjøpe disse båtene. Og de fikk dem også malt om i sine farger. Hvordan er det mulig for Forsvaret å tro på en sånn historie?
Tro på den slik at man ikke gjorde noen undersøkelser av dette selskapet som bare er en postkasse på en campingplass, spurte Kolberg.

- Dette er jo nye opplysninger som har kommet fram i ettertid, men det sikreste er jo å ikke avhende militært materiell, svarte Sunde.

Spiker

Etter høringen er han enda tydeligere overfor Dagbladet:

- Hogg det opp til spiker, sier han.

Sunde mener at det er så mange problemer knyttet til det å selge militært utstyr at selv om man kan tape noen millioner kroner så er det bedre å la være å selge det. Han vil heller at utrangerte marinefartøy, fly, våpen og annet materiell heller bør smeltes om.

- Selv det å selge til våre allierte kan være problematisk for plutselig så selger de det videre. Denne saken viser til fulle at dette er krevende og at det beste er å la det være.

Tokk opp

Han understreker at dette ikke er noe han har kommet til nå, men som han har ment lenge.

- Det er departementet som kan bestemme dette. Forsvaret har myndighet til å avskrive noe materiell, men det er departementet så må gjøre en slik beslutning.

- Tok du opp dette med departementet i din tid som forsvarssjef?

- Ja, det gjorde jeg.

Thursday, April 30th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments