Historien fra Nord-Koreas fangeleirer rystet en hel verden. Nå innrømmer han feil

Boka «Flukten fra Camp 14» var en sensasjon da den kom ut i 2012. Det var den første beretningen fra innsiden av Nord-Koreas fangeleirer. Shin Dong-Hyuk hevder selv at han ble født i en slik fangeleir, og at hans bror og mor ble drept i en av leirene, før han selv klarte å rømme som 23-åring.

De rystende detaljene fra boka ble gjengitt i en rekke medier verden over, også Dagbladet skrev flere saker basert på Shin Dong-Hyuks beretninger.

Les også:

- Jeg så min egen mor bli henrettet da jeg var 14 år

Hengt over bål og fikk krok igjennom magen

Nå viser det seg at ikke alle detaljene i boka stemmer med virkeligheten.

Tid og sted

Washington Post skriver at det er tidsangivelser og konkrete detaljer som er endret.

De mener at det fortsatt er grunn til å tro på de grunnleggende elementene ved Shin Dong-Hyuks historie.

I boka hevder Shin Dong-Hyuk at han bevitnet henrettelsen av sin mor og sin bror i Camp 14. Nå har han innrømmet at han, broren og moren ble overført til en annen fangeleir, Camp 18, da han var seks år gammel. Der forrådte han moren og broren etter at han hørte om fluktplanene deres, og det var i denne leiren han så dem bli henrettet, ikke i Camp 14, som han skrev i boka.

I boka står det at han ble torturert da han var 13 år gammel, etter at myndighetene mistenkte at han skulle rømme med moren og broren. I virkeligheten skjedde denne torturen da han var 20 år gammel, etter at han ble sendt tilbake til Camp 14 etter en fire måneder lang flukt.

Shin Dong-Hyuk har ikke selv kommentert saken overfor Washington Post, men har kommet med beklagelser via Blaine Harden, som har skrevet boka om fangelivet.

Shiin sjkal ha tatt kontakt med forfatteren om unøyaktighetene i boka fredag.

- For smertefult

Ifølge Harden beklager han «rotet han har stelt i stand».

- Da jeg gikk med på å dele mine erfaringer i boka, var det noen ting som var for smertefult for meg å tenke på. Så jeg laget et kompromiss i mitt eget hode: Jeg endret noen detaljer ssom jeg trodde ville være uviktige. Jeg fortalte ikke nøyaktig hva som skjedde, fordi jeg ikke ville gjenoppleve disse smertefulle minnene igjen, sier han via Blaine Harden.

Blaine Harden sier at hun fortsatt er overbevist om at de grunnleggende elementene ved Shin Dong-Hyuks historie er korrekte.

- Jeg er overbevist om at han ble torturert, for han har arr. jeg er overbevist om at han rømte fra camp 14 på grunn av arrene på beina. Han ble undersøkt av medisinske eksperter som sier at de samsvarer med elektrisk forbrenning.

Shin skal også ha bøyde armer, som følge av en barndom med hardt fysisk arbeid.

Video med far

Shin har også tidligere innrømmet å ha gitt feilaktige opplysninger om sitt liv i Nord-Korea, blant annet om episoden der han anga sin mor og bror, som senere førte til at de ble henrettet.

Shin sa først at han ikke kjente til fluktplanene til moren og broren. Senere har han fortalt at han anga dem, noe som førte til at de ble henrettet. Han fortalte Blaine Harden at han løy fordi han var bekymret for hvordan folk ville se på en person som hadde gjort noe slikt.

Nord-Korea har hele tiden benektet Shins historie, blant annet i en video med tittelen «Løgn og sannhet». Her forklarer Shins far at sønnen aldri har bodd i noen fangeleir, og at hans beretninger er falske.

Shin Dong-Hyuk har bekreftet at mannen i videoen er hans far, men hevder at faren lyver i videoen for å redde sitt eget liv.

Sunday, January 18th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments