Her viser Iliana (25) og Albiona (25) hvor mye de bryr seg om EU-toppenes advarsler i kveld


ATEN (Dagbladet): Seint i kveld fylte mange titalls tusen EU-skeptikere Syntagmaplassen i Aten for å markere at de ikke har noen planer om å bøye av for presset etter strupingen av nødlånspakka foran den planlagte folkeavstemningen om kreditorkravene.

- Vi demonstrerer mot EU og tiltakene som foreslås – de er så ondskapsfulle. Vi vil si nei. Hellas kan være med i unionen, men da må det skje store endringer, sier Iliana Kanellopoulou (25) til Dagbladet.

Hun og venninnen Albiona Kaza (25) bar en stor «NEI»-plakat, mens slagordene og kampsangene gjallet gjennom hovedstaden i flere timer. I morgen er det ja-sidas tur, og ingen tør spå utfallet på søndag.

- Alle regjeringer fram til nå har vært økonomiske kriminelle. Vi ønsker bare frihet og demokrati, det er alt som betyr noe, sier 25-åringen.

Den kanskje yngste «demonstranten» var fire år gamle Vrisiis på pappa Grigoris’ skuldre midt i folkehavet.

- Det var aldri en reell forhandling med EU, de gikk ikke Hellas ett skritt i møte. Det viktigste for oss er at datteren vår vokser opp i et demokrati. Nå sier økonomene at dette kan pågå i tjue år, hva vet vi om framtida hennes da? sier mamma Eva til Dagbladet.

- Merkel-nei er bra

Mange av grekerne Dagbladet snakket med i Aten, nærmest spyttet ut navnet på Tysklands forbundskansler som manifestasjonen av et manipulerende EU-system.

- Før hadde vi bare de andre partiene som sa «ja, ja, ja» til fru Merkel, nå sier vi i hvert fall nei til henne noen ganger, sier Ilias Tsipilis (60).

Han er selv utdannet økonom, men gikk av med pensjon fra en regnskapsførerjobb i fjor. Tilhengerne av regjeringspartiet Syriza medgir imidlertid at statsminister Alexis Tsipras ikke er uten mangler.

- Det skal sies at statsministeren vår er ung – bare 40 år gammel. Unge folk gjør noen ganger beslutninger i affekt, det leder ikke alltid til det beste resultatet, sier Tsipilis.

Risikerer avkorting

Han får 950 euro i pensjon i måneden og risikerer avkorting i utbetalingen om finansministrene i EU får vilkårene i lånepakka som de vil.

- Jeg har en 22 år gammel datter og en sønn på 19. Nå er de redde. De stemte Syriza på grunn av meg i januar, men nå spør de «pappa, hva skal vi gjøre?», forteller 60-åringen til Dagbladet.

Også førskolelæreren Marialena Tsiamoara (24) er krystallklar på at hun og vennene hennes skal stemme nei på søndag.

- De siste dagene har vært kaotiske, med folk som jakter på kontanter overalt. Men jeg tror ikke euro er bra for oss. Det er bare å gi penger til land som Tyskland. De første årene med drakmer vil bli vanskelige. Men heldigvis har Hellas turisme, oljeindustri … mange ting. Vi er smarte og hardtarbeidende, vi vil klare oss uten euro, sier 24-åringen.

Monday, June 29th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments