Her tar Tyrkia bombehevn på IS for den blodige massakren som kostet 32 menneskeliv


(Dagbladet): Sent fredag kveld kommer det meldinger om at tyrkiske jagerfly angriper mål både i Syria og i Nord-Irak. I Syria er det IS som er målet, mens det er PKK-baser som blir angrepet i Irak. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Etter terrorangrepet i Suruc for fire dager siden har presset på president Recep Erdogan vært stort. Meldingen kommer bare timer etter at Tyrkia opplyste at landet slutter seg til den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Massakre

Massakren i Suruc er det blodigste angrepet i Tyrkia på årevis. Selv om krigen i Syria nå raser for femte året på rad, har det i stor grad lyktes tyrkiske myndigheter å hindre at volden sprer seg inn i Tyrkia. 

Men grensekontrollen har bydd på større utfordringer. Grensa mellom Tyrkia og Syria er vidåpen og et stort antall fremmedkrigere tar seg inn i Syria via Tyrkia. Det betyr at det også befinner seg medlemmer fra terrorgruppa på den tyrkiske siden av grensa.

Etter at 32 mennesker mistet livet i angrepet har Tyrkia nå tatt affære.

Demonstrasjoner

Samtidig som tyrkiske jagerfly nå bomber mål på den andre siden av den syriske grensa, har det fredag kveld vært store protester i blant annet Istanbul.

Flere hundre personer tok til gatene for å vise sin avsky mot både IS og Tyrkias regjering. Politiet måtte bruke tåregass og gummikuler for å spre folkemengden.

Nyhetsbyrået AFP melder at demonstrantene ropte slagord mot både terrororganisasjonen og landets regjering som de anklager for å stå i ledtog med terroristene.

- Vil kontrollere kurderne og unngå religiøs kamp

Tyrkias rolle er for mange et ukjent kapittel i boka om Syria-krigen. De har vært en viktig støttespiller for opprørsgrupper som har operert fra Tyrkia. 

- Tyrkia har tre hovedinteresser. Den første er å fremme brorskapsbevegelsen, for Erdogans parti er jo en europeisert brorskapsbevegelse. Den andre er å kontrollere kurderne, for å unngå en kurdisk stat i Tyrkia, sa forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til Dagbladet tidligere i vår. 

Som Saudi-Arabia, så støtter Tyrkia opposisjonen. Men ikke den samme opposisjonen. Tyrkia har for eksempel bånd til brorskapsbevegelsen, som er en del av Den frie syriske hær. Men Saudi-Arabia regner brorskapsbevegelsen som en trussel mot sitt regime, så de har støttet andre grupper under Den frie syriske hær. Og islamistgrupper. 

Nå preger også gnisninger mellom sunni- og sjiamuslimer landet. 

- Det tredje er den sekteriske dimensjonen. Tyrkia har jo et konglomerat av muslimer, og hvis ideen om at det pågår en større religionskrig sprer seg, så kan det bli veldig ukontrollerbart. Selv for en sterk stat som Tyrkia, sa Hellestveit.

Friday, July 24th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments