Her tar desperate syrere seg over grensa til Tyrkia


(Dagbladet): Flere hundre syriske flyktninger klarte i dag å bryte seg gjennom et piggtrådgjerde på grensa til Tyrkia, i et desperat forsøk på å komme unna krigshandlingene i og rundt den IS-kontrollerte grensebyen Tal Abyad.

Bilder fra stedet viser kaotiske scener når flyktningene presser seg gjennom hull i gjerdet. Noen forsøker å klatre over etter at de har kastet over bager, andre blir dratt gjennom gjerdet mens de tvilholder på barna sine.

Hindret av IS

Tyrkiske styrker brukte først vannkanoner og tåregass for å sikre kontroll, skriver Al Arabiya. Seinere på kvelden åpnet de grensa så flyktningene kunne komme seg over til Tyrkia på en mer kontrollert måte.

Ifølge en tyrkisk TV-kanal, er det forventet at rundt 3000 syrere vil ta seg over grensa i dag.

Totalt har rundt 13 000 mennesker flyktet over denne grenseposten de siste ti dagene, men i går ble de hindret av tungt væpnede IS-soldater og tvunget tilbake til Tal Abyad igjen, skriver Daily Telegraph.

Kurdisk offensiv

Kurdisk milits fortsatte i dag sin offensiv mot byen, og i dag sto de bare fem kilometer unna. Dette åpnet for at flyktningene igjen kunne forsøke å komme seg inn i nabolandet.

Dette skjer etter at kurdiske soldater angivelig skal ha tatt kontroll over 20 landsbyer i nærheten, og mer eller mindre omringet Tal Abyad.

Byen ligger nord i landet, og ble erobret av krigere fra Den islamske stat (IS) i fjor sommer. Områdene nord i Syria er ett av de aller mest kaotiske i borgerkrigen, med IS-soldater som kjemper mot både kurdisk milits, regjeringsstyrker og al-Qaida-grupper.

Bekymret

Tyrkia har tatt imot mer enn 1,8 millioner syriske flyktninger siden borgerkrigen startet i 2011. Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har tidligere uttrykt bekymring for frammarsjen til de kurdiske styrkene i Tal Abyad, fordi han frykter de seinere kan true Tyrkia.

Han sier at områdene flyktningene nå har forlatt, har blitt tatt over av geriljakrigere fra Kurdistans Arbeiderparti (PKK)

PKK kjempet for en uavhengig kurdisk stat i Tyrkia i over 28 år, og startet et opprør som i løpet av åra kostet over 40 000 menneskeliv, en konflikt som ble mindre betent etter en våpenhvileavtale i fjor.

- Dette er ikke et godt tegn, det kan føre til dannelsen av en struktur som kan true grensene våre, sier Erdogan.

Sunday, June 14th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments