Her har politiet gjort beslag hos Den katolske kirke

(Dagbladet): Akkurat nå ransaker Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt administrasjonslokalene til Oslo katolske bispedømme (OKB). Politiet har også fått domstolens tillatelse til å ta seg inn i to privatboliger. Etter det Dagbladet forstår er den ene av dem biskop Bernt Eidsvigs private adresse.

I 09.20-tida i morges tok rundt 12 tjenestefolk seg inn for å ransake bispedømmets lokaler. De var i sivil og flere hadde verneutsyr under jakkene. Politiet hadde ikke varslet aksjonen på forhånd.

Politiet bekrefter overfor Dagbladet at flere vitner nå er på vei inn til politiavhør. Dagbladet ble vitne til at en person ble med politiet frivillig tidligere i formiddag.

- Alle har samarbeidet og blitt med frivillig, sier politiadvokat Kristin Rusdal til Dagbladet. Rusdal opplyser Dagbladet om at minst fem ansatte i Den katolske kirke vil bli avhørt i dag, deriblant biskop Bernt Eidsvig.

Bispedømmets advokat Lars Holo i advokatfirmaet Arntzen de Besche er i dag orientert om den pågående aksjonen.

- Oslo katolske bispedømme samarbeider med politiet og gir dem all den informasjon de ber om, sier Holo til Dagbladet.

- Samtidig er det viktig for oss å si og fastholde at bispedømmet mener det ikke er begått noe straffbart, sier advokaten.

Siktet for grovt bedrageri

OKB håndterer det sentrale medlemsregisteret til Den katolske kirke i Norge. Etter at Dagbladet i en serie artikler har avdekket at kirka over år har registrert intetanende personer som medlemmer, og mottatt offentlig støtte på bakgrunn av oppblåste medlemstall, besluttet Fylkesmannen i Oslo og Akershus i november å åpne tilsynssak.

- Per nå er det foretaket Oslo katolske bispedømmet siktet for grovt bedrageri, og summen som ligger til grunn er 50 millioner kroner, sier politiadvokat Kristin Rusdal ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Biskop Bernt Eidsvig har tidligere avvist overfor Dagbladet at kirkas praksis for medlemsregistrering kan være straffbar.

- Siktelsen kan utvides

- Vi går inn i kontorlokalene til Oslo katolske bispedømme med en ransakingsbeslutning fra tingretten. Vi har også fått tillatelse til å gå inn i to privatboliger, sier Rusdal.

Dagbladet kjenner til at en av disse boligene tilhører biskopen. Selv om ingen privatpersoner er siktet, mener politiet at eventuelle funn i privatboligene kan bidra til å belyse siktelsen mot OKB.

Likevel: Selv om siktelsen i første omgang retter seg mot foretaket, avvises det ikke at den kan utvides til også å omfatte enkeltpersoner.

- Etterforskningen vil vise om det er grunnlag for å sikte enkeltpersoner. Slik det står nå, har enkeltpersoner handlet på vegne av foretaket, så hva de har foretatt seg er interessant for oss, sier Rusdal.

- Vi er primært på jakt etter all dokumentasjon som kan hjelpe oss med å belyse påstandene, både at de har registrert personer som ikke har meldt seg inn selv, og at de har søkt støtte fra stat og komne på grunnlag av medlemmer som er registrert uten at de var klar over det, sier politiadvokaten.

Også anmeldt av Fylkesmannen

Onsdag ble det klart at Fylkesmannen også anmelder OKB. Det bekreftet fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland overfor avisa Vårt Land i går. Den anmeldelsen har oslopolitiet ikke vurdert ennå, får Dagbladet opplyst.

- Det foreligger en anmeldelse fra en av de ansatte i Oslo katolske bispedømme. Vi har fått opplyst at også Fylkesmannen i Oslo og Akershus har levert en anmeldelse, men denne har vi ennå ikke mottatt, sier politiadvokaten.

I en pressemelding fra Fylkesmannen i går ettermiddag, heter det:

«Fylkesmannen i Oslo og Akershus anmelder Oslo katolske bispedømme for feil registrering av medlemmer i den katolske kirke i Norge. Medlemstallet danner grunnlag for trossamfunnets statstilskudd. Etter en helhetsvurdering av den informasjonen Fylkesmannen sitter på, har vi besluttet å gå til anmeldelse i denne saken. Formelt gjelder anmeldelsen mulig bedrageri, eventuelt forsøk på bedrageri.

Bakgrunn for saken er at bispedømmet skal ha registrert personer som selv ikke har meldt seg inn i trossamfunnet, som nye medlemmer. Fylkesmannen har informert Kulturdepartementet om beslutningen.»

Biskopen ville onsdag ikke kommentere anmeldelsen fra Fylkesmannen. Den kommer få dager før fristen utløper for kirka til å levere resultatet av opprydningen i medlemslistene til nettopp Fylkesmannen. Samtidig står kirka midt i en intern granskning – «en kirkerettslig og etisk undersøkelse» ledet av skotske pastor Paul Gargaro tilknyttet Det skotske tribunal.

Holo sier han er overrasket over Fylkesmannens anmeldelse nå.

- OKB fikk et pålegg fra Fylkesmannen i slutten av november og man er i full sving i å etterkomme dette, sier Holo.

Interne varsler

Som Dagbladet tidligere har avslørt, ble biskopen varslet av sin egen jurist om at bispedømmet kunne ha gjort seg skyldig i straffbare forhold.

«I denne saken er det ikke snakk om rutinesvikt, men gjentatte forsettlige brudd på rutiner og lov. Praksisen kan heller ikke begrunnes i at det de siste årene har vært en massiv arbeidsinnvandring til Norge», heter det i varselet.

Og flere har varslet. I en e-post som har gått til Fylkesmannen fra en OKB-ansatt, og som Dagbladet omtalte 18. februar, heter det:

«Jeg skriver denne e-posten til deg fordi flere av oss som til daglig jobber i Oslo katolske bispedømme, i en tid nå – med dyp bekymring – har sett hvordan medlemsregistreringssaken er blitt behandlet av vår øverste ledelse. En behandling som i stor grad har gitt inntrykk av bagatellisering, tåkelegging, uhederlig omgang med fakta og klossete forsøk på økonomisk skadebegrensning som står sterkt i strid med normalt akseptert etikk, for ikke å snakke om enda sterkere i strid med kirkens egne normer og idealer. Dette i tillegg til at det meget mulig dreier seg om lovbrudd som kan medføre straffeansvar».

Den katolske kirka i Norge legger ikke skjul på at de har registrert tusenvis av intetanende innvandrere fra katolske land. Trossamfunnet har innrømmet at kirka fra 2011 registrerte nye medlemmer «ved direkte innmelding på bakgrunn av nasjonalitet».

I et intervju med Dagbladet tirsdag, på spørsmål om praksisen med å registrere intetanende personer som medlemmer i kirka kan være staffbar, svarte Eidsvig:

- Spørsmålet er jo om man har en intensjon, tror jeg, om å registrere personer som ikke er katolikker. Vi har aldri prøvd på det. At vi har registrert personer som ikke er det, er det vel ingen tvil om. Men jeg tror heller ikke at det er et rent register noe sted i noe kirkesamfunn, uten at det er noen unnskyldning.

Thursday, February 26th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments