Her blir Egypts president historisk

(Dagbladet): Egypts president Abdel Fattah al-Sisi ble på tirsdag historisk, da han som første egyptiske regent deltok på en koptisk julemesse, skriver avisa Al-Ahram.

Bejublet visitt

Presidenten ankom St Marks ortodokse katedral i Kairo under julemessen. Der holdt han en kort tale før han raskt forlot kirka igjen.

Ifølge den egyptiske avisa beklaget presidenten at han hadde avbrutt messen, og fortalte at han hadde kommet for å gratulere det koptiske samfunnet.

Han fortalte også at både Egypts kristne og muslimer feiret høytiden, og understreket at de er «én enhet sett i verdens øyne».

Videoklipp fra hendelsen viser at publikum jubler når al-Sisi ankommer katedralen, der han ble mottatt av den koptiske paven Tawadros II.

Utsatt minoritet

Situasjonen har vært vanskelig for Egypts kristne minoritet. Totalt bor det rundt 6,5 millioner koptere i Egypt, en fjerdedel av dem i Kairo. De utgjør med det rundt ti prosent av befolkningen og har til stadighet blitt marginalisert.

Kopterne har blitt frarøvet frihet og rettigheter, og blitt pålagt restriksjoner for å kunne leve i landet som kristne. Blant annet har det i flere tiår vært vanskelig å få tillatelse til å bygge nye kirker.

al-Sisi har vært tydelig på viktigheten av sameksistens mellom de ulike religiøse grupperingene i landet.

Den tidligere hærsjefen, som sto bak kuppet mot den valgte islamistiske presidenten Mohamed Mursi i 2013, sikret seg presidentembetet etter å ha fått utrolige 96 prosent av stemmene i valget i mai i fjor.

To personer drept

Da den tidligere diktatoren Hosni Mubarak regjerte var kopterne i en mellomposisjon. De ble diskriminert, men fikk lov til å opprettholde en parallell samfunnsstruktur som kristne.

Under Mohamed Morsis og Det muslimske brorskapets ledelse følte mange seg mer utsatt, og den sekteriske volden økte.

Lederen for kopterne, Pave Tawadros II, ga offentlig sin fulle støtte til demonstrantene som krevde president Morsis avgang. Kopternes bifall til den omstridte avsettelsen førte til at enkelte radikale muslimer ser dem som legitime mål.

Til tross for regimeskiftet i Egypt er kopterne framdeles utsatt. Samme dag som al-Sisi foretok sin historiske visitt ble to politimenn drept mens de passet på en annen koptisk kirke sør i Kairo.

Wednesday, January 7th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments