Hellas krever milliarder i nazi-erstatning fra Tyskland

BERLIN (Dagbladet): En gresk ekspertkommisjon overrakte sist torsdag den fortrolige rapporten som den hadde fått i oppgave av finansminister Gikas Hardouvelis å utarbeide. 

Spiegel Online siterer avisa «To Vima», som nå avslører at den greske regjeringen – i dypeste hemmelighet – startet utredningsarbeidet for tre måneder siden.

Tvangslån
I henhold til offentlige dokumenter som dukket opp allerede i 2010, ble det i løpet av den tyske okkupasjonen av Hellas tatt opp et tvangslån, som tyskerne mente at de ville betale tilbake etter at krigen var vunnet.

Denne gjeldsposten har aldri vært gjort opp og den utgjør i dag 11 milliarder euro – eller om lag 90 milliarder kroner.

De greske ekspertene mener at gjeldsposten er helt uomtvistelig og peker på at den ikke har noe å gjøre med en mer usikker erstatning for de omfattende ødeleggelsene og menneskelige lidelsene som landet ble utsatt for. Det er kjent at greske myndigheter her holder på å sette sammen ei liste som kan komme til å bli på over 100 milliarder euro, men som Tyskland til nå har avvist – og sikkert også kommer til å slåss for å unngå å måtte betale.

En foreløpig rapport forelå allerede i 2013, men ble hemmeligstemplet av den greske regjeringen, som ikke – midt i den tyske valgkampen – ønsket å bidra med støy, enn si åpen strid med Berlin.

Venter bråk
Men også den nye konflikten mellom de to landene kommer til å trekke med seg politiske stormkast. Den 25. januar skal grekerne velge nytt parlament.

Og statsminister Antonis Samaras risikerer å gå på en smell, der toppkandidat Alexis Tsipras fra venstresidealliansen Syirza svinger seg opp på meningsmålingene. Han ønsker å få forhandlet fram en nedskjæring av den enorme statsgjelda, som oppsto da Tyskland og andre Euro-stater trådte hjelpende til.

Kredittene er knyttet til tøffe krav om effektivisering og nedskjæringer i statsapparatet – og låntakeren blir grundig kontrollert.  Mange greske politikere mener at de beinharde betingelsene er direkte årsak til landets sosiale problemer og høye arbeidsløshet.  

- Til nå har ingen gresk regjering gjort den tyske krigsgjelda til tema, uttaler pressetalsmann Panos Skourletis fra Syirza i der Spiegel.

Han sier at Syirza kommer til å kreve fra Tyskland at spørsmålene om krigsoppgjør skal tas utenfor de forestående forhandlingene med de andre Euro-landene om nye økonomiske tilskudd til den vaklende statsøkonomien. Tyskland har siden krisas start i 2010 bidratt med 55 av de totalt 200 milliarder euroene som Hellas har fått i kreditter og garantier.  

Syirza flørter også åpenlyst med tanker om å trekke landet ut av Eurosamarbeidet og – gjennom en statskonkurs – få satt strek over all offentlig gjeld – en løsning som vil bli kostbar for de andre deltakerlandene.

Kald tysk skulder
En talsmann for Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble avviste i ettermiddag alle krav. Martin Jäger hevder overfor Spiegel Online at alle økonomiske mellomværende allerede i 1960 ble gjort opp mellom de to statene. Hvis Hellas virkelig mente å ha krav, måtte disse seinest ha vært presentert da de to tyske statene ble gjenforent i 1990 – men ikke 70 år etter krigens slutt.

Monday, January 12th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments