Hareide: Vi har fått en skisse til løsning i asylbarn-saken


(Dagbladet): Partilederne i regjeringen og støttepartiene møtes til middag i statsministerboligen i kveld. Der vil den betente asylbarnsaken bli et tema. KrF-leder Knut Arild Hareide sier på vei inn til middagene at partene har fått en skisse til løsning.

- Vi skal diskutere denne i kveld. Det er mye bra, men skal vi bli enige, må det betydelige endringer til, sier Hareide.

- Rydder ikke opp

Han er ikke sikker på at det vil bli en løsning i løpet av kvelden.

- Når regjeringen beklager at de har gjort feil, hadde det vært å forvente at de rydder opp i feilene som er begått. Med denne løsningen rydder de ikke opp fullt ut, sier Hareide.

Hareide sier det ikke er avklart hvor mange asylbarns om omfattes av løsningsforslaget regjeringen har lagt på bordet.

Venstre-leder Trine Skei Grande var langt mer ordknapp på vei inn.

- Jeg har lenge håpet på en løsning, sier Grande til Dagbladet.

Satte frist

Dagbladet skrev i går at Venstre har gitt statsminister Erna Solberg en deadline til fredag klokken 13 på å løse floka.

Da begynner Venstres landsmøte. Roger Granum, som er fylkesleder i Oppland, sa at han mener at dersom det ikke er blitt enighet innen da tror han det står på mangel på vilje fra regjeringen.

- Da må vi gi beskjed til regjeringen om at samarbeidsavtalen ikke gjelder lenger, sier han.

Erna Solberg sa til Dagbladet tidligere i dag at hun ikke vil forholde seg til noen deadline.

- Dette får ta den tiden det tar, sa statsministeren.

Tror ikke på løsning

Middagen i kveld er et såkalt 5c-møte, som partilederne i regjeringspartiene og støttepartiene ofte har den første mandagen i måneden. På grunn av påsken, ble middagen satt til i dag.

Kilder Dagbladet har vært i kontakt med i ettermiddag mener det er helt usannsynlig at Frp-leder Siv Jensen vil inngå en bindende avtale med de tre andre partilederne om ny behandling av asylbarnsøknadene uten å forankre avtalen i Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

Etter det Dagbladet forstår mener sterke krefter i Fremskrittspartiet at det er uaktuelt for Frp å innfri kravet fra Venstre og KrF om ny vurdering for asylbarna uten at støttepartiene gir noe tilbake.

Et ensidig gjennomslag for KrF og Venstre kan betraktes som svak ledelse fra statsministerens side. En ettergivelse som kan ramme regjeringspartiene ved neste korsvei.
 
Det hevdes at smerteterskelen er lavere for Frp enn for Høyre i asylbarnsaken, men at heller ikke Erna Solberg er innstilt på å komme KrF og Venstre i møte uten videre.
 
Mens Jan Arild Ellingsen og andre i Frp har lagt mye prestisje i å avvise kravene fra KrF og Venstre, er det også krefter i partiet som er mer pragmatiske til en løsning. De hevder at Frp vil kunne leve med at de aktuelle hjemsendte asylbarna får sine søknader behandlet etter de nye reglene og at de som får gjennomslag hentes tilbake til Norge.

Tuesday, April 7th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments