Han hjalp korrupsjonstiltalte Yara-sjefer. Nå er han ettersøkt internasjonalt

(Dagbladet): Julaften meldte russiske nyhetsmedier at en domstol i Moskva samme dag beordret arrestasjon av den sveitsiske forretningsmannen Andreas Zivy «in absentia». Fordi Zivy ikke var til stede, ble han ført opp på en internasjonal ettersøktliste.

Ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass er Zivy en av de mistenkte for et bedrageri på 400 millioner dollar mot den russiske ammoniakkprodusenten TogliattiAzot.

Det er et tøft år Andreas Zivy nå har lagt bak seg. I begynnelsen av året kom han også i søkelyset i en annen kriminalsak: Som medhjelper for norske Yara-topper i det Økokrim mener var en korrupt millionutbetaling.

Libya-pengene

Mandag begynner den tre måneder lange straffesaken mot Zivys tidligere samarbeidspartnere i Yara, i Oslo tingrett.

Tidligere konsernsjef Thorleif Enger og de tre eks-direktørene Tor Holba, Daniel Clauw og Kendrick Wallace er alle tiltalt for korrupsjon, men erkjenner ikke skyld.

- Tiltalen gjelder store beløp i bestikkelser, og mottakerne av pengene er høytstående myndighetspersoner i Libya og India, sier aktor og førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til NTB.

I januar i fjor godtok Yara et forelegg på 295 millioner kroner av Økokrim, for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Ifølge Økokrim dreide det seg om utbetalinger på rundt 12 millioner dollar – omtrent 90 millioner kroner etter dagens kronekurs.

Det var i Yaras Libya-relaterte transaksjoner at Zivy hadde en rolle.

- Ekstremt rasende

I tiltalen mot Yara-toppene står det at Wallace, trolig i 2007, avtalte å betale fem millioner dollar til Mohamed Ghanem, sønn av oljeminister i det daværende Khadafi-regimet, Shukri Ghanem. Clauw, Enger og Holba skal ha gitt sin tilslutning.

Ifølge Økokrim var dette bestikkelsespenger i forbindelse med at Yara forhandlet med Libyas statsoljeselskap om gjødselproduksjon.

Da 1,5 millioner dollar ble utbetalt til en konto Ghanem disponerte i Sveits, skjedde det ved at Andreas Zivys selskap Nitrochem forskutterte pengene.

- Jeg er ekstremt rasende. Dette har gjort alvorlig skade for våre forretninger, sa Andreas Zivy til Dagbladet i januar i fjor.

Han ga uttrykk for stor skuffelse over Yaras oppførsel.

- Vi hadde ingen anelse om at Ghanem var mottakeren, sa Zivy.

Til Dagbladet sier Djupesland i Økokrim at Zivy står oppført på aktoratets vitneliste, og det er planlagt at han melder seg hos politimyndigheter i Sveits og vitner over videolink til Oslo tingrett 11. februar.

Skatteparadiser

Saken i Russland ser ikke ut til å henge sammen med den norske korrupsjonssaken.

Ifølge Russian Legal Information Agency mener etterforskerne at TogliattiAzot mellom 2008 og 2011 solgte ammoniakk til svært reduserte priser til Zivys selskaper Nitrochem Distribution AG og Ameropa Holding AG. De to selskapene skal ha solgt produktene videre til uavhengige kjøpere til markedspris.

Dagbladet har over flere dager forsøkt å nå Zivy. Fredag opplyste hovedkontoret i Ameropa Holding at Zivy er på ferie og ikke tilgjengelig før mandag, og avviste samtidig å videreformidle hans kontaktinformasjon. 31. desember sendte selskapet ut en pressemelding der den russiske arrestordren kritiseres i sterke ordelag.

Bakgrunnen hevdes å være en kamp om kontrollen i TogliattiAzot, og i pressemeldingen heter det at: «Vi benekter fullstendig de ubegrunnede påstandene (…)».

Saturday, January 3rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments