- Han hadde lav tillit, nå er den ytterligere svekket

(Dagbladet): Det er uansett for tidlig for en konklusjon. For nå, før kontroll- og konstitusjonskomiteen har fått gått gjennom dokumentasjonen fra den ni timer lange høringa og behandlet saken ferdig, nøyer hun seg med å si:

- Min tillit til Anundsen er svekket etter høringa. Det er riktig at den ikke var så høy før høringa, heller. Grunnen til at tilliten er ytterligere svekket, er at svarene er så sprikende, det er en så liten erkjennelse av at det har skjedd feil

Komiteens leder Martin Kolberg (Ap) var fredag klar på at han mener Anundsen er ganske aleine om den versjonen av asylbarn-saken som han la fram for komiteen.

- Jeg mener det er ting han har visst, som han ikke har fortalt til Stortinget. Han sier selv at det gjelder ting han ikke har fått direkte spørsmål om, men opplysningsplikten til Stortinget handler ikke bare om å svare på direkte spørsmål, det handler også om å gi et fullgodt bilde. En statsråd har ansvaret for å opplyse Stortinget om alt som er relevant, sier Christensen til Dagbladet.

Kan ryke

Fredagens maratonhøring i kontrollkomiteen der en rekke aktører knyttet i asylfeltet kastet lys over den såkalte asylbarn-saken, endte i en intens utspørring av justisminister Anders Anundsen (Frp). Siden starten av desember, da Bergens Tidende avslørte at Anundsens styringssignal om en mykere politikk overfor lengeværende asylbarn ikke var oppfattet av politiet, har en lang rekke avsløringer rullet opp flere sider av regjeringens asylpolitikk.

Kontrollkomiteen har ikke som mål å felle dom over politikken, men hadde satt seg fore å finne ut av én ting: Har Anundsen lagt alle kortene på bordet overfor Stortinget når han tidligere har informert om saken. Er svaret nei, kan Frp-eren raskt bli den første statsråden som forsvinner ut av regjeringsdøra.

Både i Venstre og KrF er tilliten til Frp-statsråden tynnslitt.

- Den proklamerte politikkendringen som Anundsen har gått til Stortinget med, den har han overhodet ikke fulgt opp, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF).

- Det går ikke an å konkludere med at dette ikke ender i mistillit. Men jeg vil heller ikke konkludere med at det vil bli mistillitsforslag. Vi må gå gjennom sakens fakta, gå gjennom alt som er sagt under høringen og holde det opp mot de kjente fakta i saken, sier Abid Raja.

- Den klare politikkendringen som Anundsen sier han varslet, den er ikke etterlevd nedover i systemet. Det er alvorlig, og spørsmålet er hvor mye ha burde ha skjønt, eller har skjønt, om dette, og hvordan han burde fulgt opp dette bedre før en avis etter elleve måneder gjorde ham oppmerksom på det.

- Alvorlig sak

- Jeg tror Anundsen har en vanskeligere sak nå, enn han hadde klokka ni da høringa startet. Det er to grunner til det: Han har overfor Stortinget sagt at det var en klar og viktig politikkendring, men ingen tror lenger at det har skjedd en politikkendring – alle veit at ingen oppfattet det, og vi vet at han ikke gjorde noen ting for å få det til. Det er forsåvidt greit å ikke gjøre noen ting, men dersom du forteller Stortinget noe annet, så har du en alvorlig sak, sier saksordfører Bård Vegar Solhjell (SV).

Friday, February 6th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments