- Han er mer genial enn Magnus Carlsen

(Dagbladet): Den nederlandske sjakkturneringen Tata Steel Chess er i gang for fullt. Etter fem runder leder ukrainske Vasilij Ivantsjuk (45) med ett poeng på Magnus Carlsen (24), som ligger på delt fjerdeplass etter dagens seier mot Levon Aronian.

Ifølge Dagbladets sjakkekspert vil det imidlertid ikke bli lett å ta igjen ledende Ivantsjuks forsprang. Samtidig kommer Einar Gausel med en brannfakkel ved å si at ingen har et høyere maksnivå enn 45-åringen – inkludert regjerende verdensmester Carlsen.

- Ivantsjuk er turneringens eldste spiller, men kanskje også den mest geniale. Når han er i form så er maksstyrken hans sannsynligvis større enn noen andre i verden, sier Gausel.

- Helt utrolig

Ivantsjuk fikk sitt definitive gjennombrudd helt tilbake i 1989, da han vant den tradisjonsrike Linares-turneringen i Spania som 19-åring. I etterkant antok sjakkverden at ukraineren ville være personen som overtok Garry Kasparovs posisjon som klodens beste spiller.

De siste tiårene har imidlertid Ivantsjuks prestasjoner variert fra det helt briljante til det begredelige. Det har medført at han aldri har klart å etablere seg som nummer én.

Når han er i form er det derimot ikke noe å si på spillestyrken.

- Når han virkelig er i toppslag er vel han den som slår hardest i verden. Han har en idérikdom som er helt utrolig, skryter Gausel.

Grønn nyanserer

Ekspertkollega Atle Grønn svarer ikke like kategorisk på spørsmålet om Ivantsjuk har et høyere maksnivå enn Carlsen, men han forstår hva Gausel mener.

- Når det går veien er Ivantsjuk rett og slett genial. Det er ikke det at jeg er uenig med Gausel, men det kommer litt på hvilken skala man ser det i, sier Grønn til Dagbladet.

Han synes verdenstoer Fabiano Caruna (22) og Carlsen holder et høyere nivå, men mener Gausel har rett om man kun ser på enkelttrekk.

- For det er en genialitet ved Ivantsjuk som er umulig å overgå. Hvis man tenker maksnivå over et veldig kort intervall, er det kanskje noe i det Gausel sier.

- Det som er interessant, er at Ivantsjuk er anerkjent av alle som et geni. Han kan finne på ting som man ikke trodde var mulig. På den måten er han mer uforutsigbar enn noen andre, fortsetter Grønn.

Ustabil

Tata Steel-resultatene så langt tyder på at Ivantsjuk nå spiller opp imot sitt beste – og da er han fryktet av de fleste. Spørsmålet er hvor lenge det varer.

- Problemet hans er at han sjelden holder en hel turnering. Han blir nervøs. Han er notorisk ustabil. At han skal holde ut i godt over to uker er ikke veldig sannsynlig. Det store spenningsmomentet er om Ivantsjuk holder i alle de 13 rundene, sier Gausel.

- Den store forskjellen på en spiller som Carlsen og Ivantsjuk, er at Carlsen klarer å holde nivået over lange tidsperioder, mens Ivantsjuk ofte pleier å gå i oppløsning, fortsetter Dagblad-eksperten.

Det er også Grønn enig i.

- Hovedforskjellen på Carlsen og Ivantsjuk er at Ivantsjuk gjør mange flere feil.

Gigantmøte

Ved inngangen til 2015 var den aldrende ukraineren rangert som nummer 32 i verden. Carlsen er som kjent nummer én, mens den amerikansk-fødte italieneren Caruna er nummer to.

I morgen møtes nettopp Carlsen og Caruana. Da har sistnevnte fordelen av hvite brikker.

Oppgjøret blir en mektig duell som ingen av dem har råd til å tape. I alle fall ikke om de har ambisjoner om å utfordre Ivantsjuk i jakten på turneringsseieren.

- Det blir spennende – spesielt nå som Caruana tapte mot Radoslaw Wojtaszek. Det er et være eller ikke være for begge spillerne. Ingen av dem tåler egentlig et tap om de har planer om å vinne turneringen, sier Gausel.

Spenningen deles av Grønn.

- Jeg tror det er gode sjanser for at det blir remis, men Magnus kan få kjørt seg. Han har ennå ikke kommet opp med et godt forsvar mot dronningbonden. Han slet mot Anand i VM-matchen og har eksperimentert uten hell nå i Wijk aan Zee. Samtidig er Caruana er en av de kvasseste i verden i åpningsfasen. Jeg tror at Magnus, med sorte brikker, vil være fornøyd med remis.

Thursday, January 15th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments